A vártnál lassabb ütemben indította az utolsó negyedévet a német ipar. Az ipari termelés októberben szeptemberhez képest 0,2 százalékkal emelkedett az elemzők által prognosztizált 0,4 százalékkal szemben – írja az MTI.
Ez a német ipartól nagyon erősen függő magyar ipar számára fontos lehet, és azt sem ad sok optimizmusra okot , hogy novemberben Németországban17 havi mélypontra zuhant a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index, ami a magyar gazdaság szereplői is megérezhetnek majd.
Éves szinten 0,8 százalékkal bővült az ipar kibocsátása. A német gazdasági minisztérium értékelése szerint az ipar növekedési üteme stabilizálódott, és kedvező jel, hogy a cégek több megrendelést kapnak. Segítik a fellendülést az alacsonyabb energiaárak és a gyengébb euró is.
(index)
Bal-Rad komm: A jelek szerint a tervezetthez képest csak a fele mértékben növekszik GYARMATOSÍTÓNK ipara! De ha az amerikaiak kicsit meggyengítik az eurohoz képest a dollárjukat – máris odaveszhet még ez a 0,2 százalékos “növekedés” is, ami pedig a magyarországi területre nézve egészen katasztrofális kilátás! Az energiaárak pedig – hát azok már nem sokáig lehetnek alacsonyak, hiszen a bevételkiesés legnagyobb célzottján – Oroszország – kívül más energiahordozó – exportőrök is pórul járnak! Ráadásul a legnagyobb importőrök (Kína, India) pedig alaposan “belehúzhatnak” a német versenytársakkal szemben!
Bárakárhogy is nézzük, a német ipar teljesítménycsökkenése nálunk hatványozottan jelentkezik. Semmi okunk az optimizmusra! Ha a német ipar vergődik – attól a magyarországi döglődni fog!