Emma néni az első kilakoltatása alkalmával búcsúzik a kutyájától- Fotó Etam Samat, 2012. júl. 02.
Emma néni az első kilakoltatásakor, – búcsúzik a kutyájától – Fotó Etam Samat, 2012. júl. 02.

Két évvel később: Kórházból az utcára?

A mai napon kilakoltatták a hajléktalanok kórházából azt a mindkét lábára amputált asszonyt, akinek az életét kellett megmenteni a kihűléstől néhány héttel ezelőtt – tudatta a Magyar Szociális Fórum hétfőn az érintett közlésére hivatkozva.
A hetvenéves Nagy Lajosnét az osztályos orvosnő gyógyulttá nyilvánította, és közölte vele, hogy várnak az ágyára, mennie kell. Négy hordárt is odarendelt kitessékelésére a Vágány utcai BMSZKI kórház második emeletéről. Emma néninek viszont nem volt hová mennie.
Két évvel ezelőtt László Tamás XV. kerületi polgármester rendeletére lakoltatták ki önkormányzati otthonából, két évvel később pedig az Erdőkerülő úti átmeneti időotthonból is távoznia kellett.
Az utcán kötött ki, és a hideg időben annyira lehűlt a teste, hogy meleg infúziót kellett adni neki nyaki erén keresztül, testét pedig alufóliába tekerték. Életét akkor sikerült megmenteni, de most megint életveszélyes helyzetbe kényszerítik azzal, hogy az utcára lökik kerekes kocsiján.
A Magyar Szociális Fórum az állami szervek és a politika szégyenének tartja, amit a magatehetetlen asszonnyal művelnek. A László Tamás utódjául megválasztott Hajdú László polgármester megígérte ugyan, hogy első intézkedései között lakáshoz juttatja az asszonyt, de a XV. kerületi közgyűlés FIDESZ-KDNP-és többsége néhány nappal ezelőtt meghiúsította az ellenzék soraiból kikerült polgármester ígéretének valóra váltását.
A Magyar Szociális Fórum a kormány azonnali lépését követelte az ügyben Nagy Lajosné életéért és testi épségéért.

Rendőri bevetés a nyomorék asszony ellen

Rendőröket vezényeltek ki a hajléktalanok Vágány utcai kórházába, hogy kilakoltassák a második emeleti 221. sz. szobából Nagy Lajosnét, a mindkét lábára amputált 70 éves asszonyt – jelentette a Magyar Szociális Fórum gyorshírben hétfőn délben az érintett telefon közlésére hivatkozva.
Emma néni közlése szerint azt mondták neki, hogy „zárt osztályra” viszik. Az érintett zokogva tiltakozott az intézkedés ellen, és arra hivatkozott, hogy ehhez nincs joguk.
Nagy Lajosnét – közlése szerint – el akarják kábítani, hogy ne tudjon ellenállni a rendőri intézkedésnek. Az asszony arra kérte a Magyar Szociális Fórum szervezőjét, legyen tanúja annak, hogy az eljárás az életébe kerülhet, tekintettel állapotára.
Kiadta: MSZFSZK +36 30 5927371 – www.mszfszk.hu
Az este folyamán, a Szabad Riport ügyeletes szerkesztője telefonon érdeklődött Simó Endrénél, az amputált lábú asszony további sorsa felől. A Magyar Szociális Fórum szervezője a következőket mondotta:
- Nagy Lajosnét, Emma nénit, végül a János kórház pszichiátriai osztályára szállították be. Ám megítélésünk szerint semmi nem indokolta azt, hogy az idős magatehetetlen asszony a pszichiátriára kerüljön.
A nap folyamán négyszer beszéltem vele, – s egyetlen alkalommal sem tapasztaltam, hogy zavart lenne, vagy bármiféle probléma volna az agyával. Világosan beszélt, tisztában volt azzal, hogy mi történik vele bár ez kétségbe is ejtette.
Azonban teljesen légből kapott állítás az, hogy Nagy Lajosnénak bármiféle mentális problémája is lenne, – egyszerűen lakni szeretne, – s úgy látszik, hogy ma Magyarországon azt, aki mindenképpen lakni szeretne a saját otthonában, – annak sorsa végül is, – a pszichiátriára való utalás lehet.
Szabad Riport
Rendőri beavatkozás mellett, – erőszakkal a budapesti Szent János kórház pszichiátriai osztályára szállították hétfőn a mindkét lábára amputált 80 éves Nagy Lajosnét, a hajléktalanok Vágány utcai kórházából – tudatta a Magyar Szociális Fórum hétfőn este az érintett személyes tájékoztatása alapján.
Emma néni elmondta, hogy öt betegmozgató rakta be a mentő autóba, rendőri asszisztálás mellett, és szállította kora délután a Szent János kórház pszichiátriai osztályára. „Be akartak injekciózni, hogy ne tudjak ellenállni, István fiamat majdnem megverték a rendőrök, mert kiállt értem, és nem engedte meg, hogy elkábítsanak, hiszen szívbeteg vagyok” – mondta el az asszony Simó Endrének, a Fórum szervezőjének, aki szerint Nagy Lajosné teljesen tiszta elmeállapotban, összefüggően, értelmesen adta elő a vele szemben elkövetett jogtalanságokat, és a fizikai állapotával szembeni visszaéléseket.
A Szent János kórházban közölték vele, nem értik, miért vitték oda, hiszen elméje ép. (Első kérdésük az volt hozzá, hogy „milyen nap van ma”, mire Emma néni pontos választ adott.)
A Magyar Szociális Fórum példátlannak minősítette, hogy valakit pszichiátriai intézetbe szállítsanak Magyarországon azért, mert lakni akar. Nagy Lajosné vissza akarja kapni önkormányzati lakását, ahonnan két és fél évvel ezelőtt kilakoltatták, vagy másikat szeretne kapni helyette, melyben szabadon mozoghat kerekes kocsijával.
Az MSZF még hétfőn közbenjárt a Miniszterelnöki Hivatalnál és az Emberi Erőforrások Minisztériumánál az asszony érdekében, de választ egyik hivataltól sem kapott. „Meggyőződésünk szerint az államnak már régen meg kellett volna oldania a mindkét lábára amputált asszony lakhatását. Az állam nem térhet ki kötelessége alól azzal, hogy elmegyógyintézetbe kényszeríti a magatehetetlen asszonyt” – mondta Simó.+++
Kiadta: MSZFSZK – +36 30 5927371 – www.mszfszk.hu