Edde kis zsáktelepülés, 25 kilométerre Kaposvárról. Nagy Mariann polgármester szerint nagyon sok a rászoruló család, akinek ruhával, bútorral, tartós élelmiszerrel kéne segíteni. 29 család kap lakhatási támogatást, 13 kisgyermekes család élelmiszer támogatásra szorul. Munka alig van, a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat, a SEFAG Zrt, és a Hunnia vadásztársaság.
– Hogy mik az itt élők álmai? Ezek az emberek elsősorban dolgozni szeretnének. Jönnek, kérdezgetnek, van-e munka. De sajnos nagy a pénztelenség. Az adományokat igyekszünk igazságosan elosztani, próbálunk minden családnak adni, rászorultságtól függően. Közös karácsonyi ünnepséget terveztünk, ilyenkor köszöntjük az időseinket, a gyerekek Mikulás-csomagot kapnak.
A vacsorára a Hunna vadásztársaság ajánlotta fel a húst, a fenyőfát pedig egy vállalkozó. Van egy működő alapítványunk, Edde Községért néven. Sok tagunk azonban elhunyt már, de ezt az alapítvány szeretnénk feléleszteni, hogy akik akarják, át tudják utalni az adójuk egy százalékát – mondta.
Ahol csak álom egy használt gáztűzhely..., a fél falu rászoruló
Ernő bácsi nem elégedetlen és nem panaszkodik. Pedig a 75 éves férfi csak egy kis sámlival tud közlekedni a combnyakműtétje után. Egy földes padlós, ledőlt falú vályogházban lakik, ahol 1950 óta nincs áram, és most már víz sincs. Egy kályha és egy ágy a berendezés, a fal csupa korom. Ernő bácsira véletlenül akadtak rá a segélyszolgálat munkatársai, mert rossz címre mentek. Egy megdöbbentő sors bontakozott ki előttük hívatlanul.
– Nem kell Afrikába menni, hogy nélkülözőkön segíthessünk, elég csak mindenkinek körülnézni a saját lakóhelyének 8-10 kilométeres körzetében… – mondja keserűen egy szomszéd.
Az eddei Ernő bácsi naphosszat a sötétben ül, halkan szól a zsebrádiója. Senki sem nyitja rá az ajtót, csak a falugondnok, aki az ebédet hozza.
– Örök életemben dolgoztam, segédmunkás voltam, most meg kisnyugdíjas vagyok. Nem megyek sehova, mert volt egy balesetem, csavarok vannak a térdemben és a forgómban. A kórházban az érsebészeten le akarták vágni a lábam, de nem engedtem. Volt egy fiam, de meghalt. Nagyon kevés pénzből élek. Két cica a társaságom. Beszélek hozzájuk, kár, hogy nem tudnak válaszolni. Így telik az idő. Voltak jobb napok és rosszabbak is. Ilyen az élet: sokat ígér és keveset ád… – mondja Bajzik Ernő.
Kiss Sándorék házában heten laknak két szobában.
– Hiába dolgozunk, de sokat kell költeni élelmiszerre, pedig van baromfink, disznónk is. Tegnap kaptam fizetést, de alig maradt belőle, pedig nem iszunk, nem járunk sehova. Hogy karácsonykor mi lesz? A disznót levágjuk, de ajándékozást nem tartunk, mert arra nem jut. Pedig itt van a kétéves kisunokám, Kornél. De éppen elég beosztani a pénzt… – panaszolja Kiss Sándorné.
Az 59 éves Bogdán György 31 éves, fogyatékkal élő lányával és a 14 éves lányunokájával él együtt:
– Hogy milyen az életünk? Elég ramaty. Röviden összefoglalva teljes szegénységben élünk. Hármunk havi jövedelmét ha összeadom, nem éri el egyetlen ember létminimumát. Egész évben spóroltam, rakosgattam össze a pénzt, hogy a télre két kocsi fát meg tudjak venni 110 ezer forintért. Az álmom egy használt gáztűzhely, mert a sütője tönkrement, a két gázrózsa is alig ég…
– Bárki jöhet, segélykérők és adományozók egyaránt, bármit elfogadnak, amit felajánlanak, mert lehet kis érték, de másnak használható. Nehéz a támogatás, mert egyre több a segélykérő: Osztopánból 30, Eddéről 26, Kaposkeresztúrról 42 család fordult hozzájuk, és 49 kadarkúti gyermek számára készítenek karácsonyi ajándékot – mondta Erdélyi Norbertné, a Siet A Segítség (SAS) Alapítvány kaposvári képviselője. Javarészt kisgyermekes családokat, de egyedülálló időseket is felkarolnak. Hiába osztják ki azt, amit Németországból vagy a Kaposvár környékéről adományként kapnak, a tartós élelmiszer mindig gond, ezt saját forrásból igyekeznek megoldani. A megyeszékhelyen a 48-as ifjúság útja 14-es számú házban hoztak létre adományboltot. A bodrogi Jó az Úr baptista gyülekezetben gyakorolják a vallásukat, a segítést szolgálatként fogják fel. Tavaly 17 családot támogattak, a települések önkormányzataitól, a családsegítő szolgálattól kérték, hogy írják össze a legrászorultabbakat, akiket felkereshetnek környezettanulmányra.
(sonline)