Elsősorban az Európai Unió és NATO-kötelezettségeink szempontjából érdekli a radikális atlantistákat, hogy a kormányfő miért nem számolt be részletesen a Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetéséről. A Demokratikus Koalíció követeli, hogy Orbán hozza nyilvánosságra a beszélgetés tartalmát. "A Demokratikus Koalíció felszólítja Orbán Viktort, haladéktalanul számoljon be a tárgyalás részleteiről. [...] Kérdezzük, hogy az illiberalizmus jegyében Oroszországhoz kötődő miniszterelnök elígérkezett-e valamilyen új vezeték építése, vagy más energetikai beruházás megvalósítása mellett?"
A radikális atlantistákat elsősorban abból a szempontból érdekli az új beruházás, hogy az veszélyezteti-e az euroatlanti integráció radikalizálását, vagyis az Európai Egyesült Államok felépítését és a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet megalapítását.
A DK emellett felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány csak megkésve számolt be a telefonbeszélgetésről, és az orosz sajtó már közel egy napja a témával foglalkozott, mire az a magyar médiában megjelent. A radikális atlantisták szerint ez annak tudható be, hogy minden, általuk fokozni akart nyugati elköteleződés veszélyben van. A DK az európai és amerikai érdekek féltése mellett - a hazai pálya kedvéért - azt a kérdést is bevette számonkérésébe, hogy mennyibe fog ez kerülni a magyar állampolgároknak. Pedig aligha lehetne nyilatkozni egy olyan megállapodás anyagi vonatkozásairól, amiről még nincs megkötött szerződés. Annyi bizonyos, hogy olcsóbb lesz, mint amennyibe a Gyurcsány-kormány került.
Hídfő.net.ru | Gyurcsány Ferenc

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/08/radikalis-atlantistak-orban-telefonbeszelgeteset-akarjak