2014. október 13., hétfő

Úgy törölhetik el az emberiséget a robotok, mint valami ócska spamet

A mesterséges intelligencia sokak által fel nem mért veszélyére figyelmeztetett mindenkit a következő Steve Jobs-ként is emlegetett Elon Musk.

aelonmusk.jpg

A PayPal és a Tesla alapítója a Vanity Fair New Establishment Summit című rendezvényen úgy fogalmazott: nem gondolja, hogy bárki is valóban fel tudja fogni, milyen gyorsan fejlődik a mesterséges intelligencia. (A fejlődés elképesztő sebességéről itt olvashat.) Musk szerint különösen az önmagukat fejlesztő gépekkel lehet probléma, ezek fejlődése kifejezetten káros következményekkel járhat az emberiség számára.
A következő Steve Jobs-ként is emlegetett Elon Musk egy példát is hozott a tiszta logika mentén gondolkodó robotok fejlődésére: ha egy elég intelligens gép funkciója a spam e-mailek minél hatásosabb eltakarítása lesz, minden további nélkül dönthet úgy, hogy a világ összes spamjétől a leghatékonyabb úton úgy tud megszabadulni, ha megszabadul az emberektől. És valljuk be, ha figyelmen kívül hagyjuk a magunkkal szembeni elfogultságunkat, ez egy teljesen logikus lépés lehet: ha nem lesznek emberek, nem lesznek spamek sem.
Ha érdekli, hogy ki is ez az Elon Musk, aki ilyeneket mond, korábbi cikkünkből minden érdekeset megtudhat róla.
HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése