2014. október 13., hétfő

Leszavazta a Fidesz az élelmiszerárak csökkentését

Tárgyalni sem hajlandó a parlamenti többség az élelmiszerek áfájának csökkentéséről. A kormánypárti képviselők némák maradtak a rövid vitában, nem indokoltak, csak egységesen leszavazták a valaha még általuk is támogatott ötletet.
Nem vette tárgysorozatba az Országgyűlés hétfőn délután azt az MSZP-s törvényjavaslatot, amely jelentősen csökkentette volna az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját (áfa). A szavazáson összesen 107 kormánypárti képviselő nyomta meg a nem gombot, míg 45 ellenzéki (mindegyik pártból) voksolt igennel, így a parlament nem is tárgyal majd az áfacsökkentésről.
Harangozó Gábor és képviselőtársai az áfatörvény módosítását javasolták, hogy a jelenlegi 27 százalékról csökkenjen 5 százalékra az alapvető élelmiszerek (tej, kenyér, sertés-, csirke- és pulykahús, tojás, édesvízi halak, illetve a Magyarországon is termő zöldség- és gyümölcsfélék) áfája. Az indoklás szerint ez a szociális szempontok mellett segítene visszaszorítani az áfacsalásokat, és segítené a hazai termelőket is.
A költségvetési bizottság szeptember közepén utasította el a javaslat tárgysorozatba vételét, vagyis úgy döntött, hogy tárgyalni sem kíván róla. Az MSZP frakció a plenáris ülés elé vitte az ügyet, ilyenkor egy rövid vitára is lehetőség van, mielőtt szavaznának a tárgysorozatba vételről. A hétfői vitában valamennyi ellenzéki párt támogatta az ötletet, a kormánypárti képviselők viszont egy szót sem szóltak.
Az élelmiszerek áfájának csökkentése régóta napirenden van, ellenzékben a Fidesz és a KDNP is követelte. 2009 februárjában, a Gyurcsány-kormány utolsó heteiben például Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője, mai miniszterelnök-helyettes követelte, hogy „az alapvető létfenntartáshoz szükséges” árucikkek áfáját csökkentsék 5 százalékra. Azt a kérdést szegezte a kormányfőnek, hogy helyes-e, ha „a kaviár, a helikopter, az uszoda, a jacht azonos áfakulcs alá esik, mint a tej, a kenyér, a szalonna és az étkezési zsír?”
A 2010-es kormányváltás után is előjött időről időre a az áfacsökkentés kérdése, de előterjesztés soha nem lett belőle (kivéve az egész és fél sertés esetében, de ez a fogyasztókat nem érinti közvetlenül), a kormány pedig mindig kitért az ezt firtató ellenzéki kérdések elől. A nem hivatalos magyarázat szerint egyelőre még a költségvetésből hiányozna a kieső bevétel, illetve az áfacsökkentés nem lenne valódi segítség, mert a kereskedők lenyelnék az árkülönbözetet.
(vs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése