Összecsapások Líbia nyugati részén;
- Líbia még mindig a nyugati felforgatás áldozata. Legalább 23-an meghaltak az iszlamista felkelők és a rivális zenteni milícia tagjai közötti összecsapásokban - közölték egészségügyi források tegnap.
A tájékoztatás szerint a Tripolitól 120 kilométerre délre fekvő Kikla városban zajló harcokban 43-an megsebesültek, közülük 10-en válságos állapotban vannak. A szekuláris erőkhöz húzó zenteni fegyveresek még szombaton indítottak offenzívát az iszlamisták egyik fellegvárának számító város ellen. A líbiai fővárost ellenőrzése alatt tartó Fadzsr Líbia (Líbia hajnala) nevű iszlamista fegyveres koalíció (ezek nem az ISIS-féle CIA-klón csapataiból vannak, ezek igazi helyi hazafiak) egyik parancsnoka közölte, hogy a több helyi törzs támogatását élvező zenteniek hatalmukba kerítették Kikla bizonyos részeit és rövid időre elvágták a várost a Tripolitól mintegy 80 kilométerre délnyugatra található Garjánnal összekötő utat. A neve elhallgatását kérő férfi elmondta, hogy később sikerült visszavonulásra kényszeríteniük a támadókat. Líbiában az atlantista bábként működő "központi" vezetés Moammer Kadhafi néhai Vezető hatalmának 2011-es megdöntése óta képtelen volt kiterjeszteni hatalmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a puccsista forradalom idején verbuválódott különböző Kaghafi-párti fegyveres hazafias csoportokat. Hála Istennek! De sajnos az országban teljes káosz uralkodik azóta. Még májusban Halifa Haftár nyugalmazott tábornok hadjáratot hirdetett az iszlamista hazafiak ellen, arra hivatkozva, hogy a bábkormány képtelen úrrá lenni a helyzeten. Azóta Tripoli mellett Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban is heves harcok folynak a Haftárhoz csatlakozott erők és az iszlamisták között. Tehát az ottani miliciák belső harcok sorozatát szenvedik el, mind a bábkormány idegen zsoldosaival, mind a polgári seregek ellen. Az ENSZ nagy álszent emberszeretete szerint az országban tomboló polgárháború következtében csak az utóbbi három hét során százezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.


NATO-konvojnál robbantott egy öngyilkos merénylő;
NATO-konvoj mellett, a Kabulból kivezető egyik főúton robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő október 13-án, hétfőn - közölték a helyi hatóságok. A detonációban legalább egy ember meghalt, de az első jelentések szerint nem világos, hogy a támadón kívül van-e más halálos áldozat. Az afgán fővárosban elkövetett merényletet a kormány ellen lázadó, szélsőséges tálibok vállalták magukra. A támadásnak három sebesültje is van, de egyikük sem külföldi katona.


Hármas robbantás Irakban;
A kurd biztonsági erők legalább huszonhat tagja vesztette életét egy hármas robbantásban az iraki fővárostól északkeletre vasárnap. A hármas öngyilkos merényletet az etnikailag és vallásilag vegyes Dijála tartományban fekvő, Bagdadtól 122 kilométerre északra található Kara Tappa településen követték el - közölték a hatóságok. A tájékoztatás szerint az első támadó a biztonsági erők egyik központjának kapujánál hozta működésbe a testére erősített robbanómellényt. Percekkel később két másik merénylő robbanószerrel megpakolt gépjárművekkel belehajtott az épületbe. A rajtaütésben legkevesebb hatvanan megsebesültek. Nevük elhallgatását kérő egészségügyi források megerősítették az áldozatok számáról szóló híreket. Ugyancsak vasárnap ismeretlen fegyveresek az út mentén elrejtett pokolgépeket hoztak működésbe egy rendőrségi konvoj elhaladtakor a nyugat-iraki el-Anbár tartomány fővárostól, Ramáditól északra. A merényletben a tartomány rendőrfőnöke életét vesztette, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy rajta kívül hányan haltak meg a terrortámadásban. A merényletek elkövetését eddig egyetlen csoport sem vállalta magára, a feltételezések szerint azonban az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet tagjai állnak a támadások mögött. Az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló csoportosulás már hónap óta ellenőrzése alatt tartja el-Anbár és Dijála tartomány egy részét. Az IÁ az elfoglalt területeken "kalifátust" kiáltott ki, és azóta is folytatja terjeszkedését.
Hírfigyelő Szolgálat