2014. október 13., hétfő

Se háború! – se béke! Ez a jelenlegi donbasszi fronthelyzet!

Egész donbasszban voltak és vannak összecsapások Szeverodonyecktől Novoazovszkig, Kalasnyikovoktól kezdve rakéta sorozatvetőkig bezáróan mindenféle fegyverrel, ám “csendes üzemmódban”!
Donyeck repülőterén a helyzet semmit nem változott. Fölül a népköztársaságiak, alul a latrok. Totális patthelyzet, amit a milicia próbál felszámolni – de amíg a búvólyukakat mind fel nem derítik, marad ez az állapot. (Mindenesetre a “békemegállapodás” érvényesítésének érdekes színtere marad így a repülőtér!)

A valcmanista latortüzérség tegnap nem volt tekintettel a magyarországi helyhatósági választásokra! Donyeck általuk elérhető kerületeit (márpedig jónéhányat el tudnak érni!) lőtték tegnap egész nap – bár szerencsére csak szórványosan. Ez mondjuk nem vigasztalta a város “Kujbisev” és “Kijev” kerületeinek lakóit, akik közül tegnap a kora esti órákban hatan haltak meg a gránátbecsapódásoktól. “Grad” sorozatvetőkbő, és önjáró lövegekből bombázta Donyecket Nyalókakirály bérgyilkostüzérsége.
A Donyeck elővárosának számító valcmanista kézen lévő Avgyejevka megszállói arról panaszkodtak ártatlan pofával, hogy nincs egy nyugodt percük a milicistáktól, akik folyamatosan piszkálják őket. Megesett ez mára virradó éjjel is. Északi és déli irányból is egyszerre zaklatta őket a népfelkelők egy – egy csoportja. Aknavetőkkel és kézifegyverekkel támadták az éjszaka sötétjében általában rettegő latorbandát.
Gyjebalcsevo déli peremeit tegnap délután a katlanban lévő latrok tüzérsége lőtte. A viszonylag türelmes népköztársaságiak ezen igencsak felidegesedtek, és visszalőttek. Tették ezt egy “Grad” üteg megszólaltatásával. Ezt követően – magyar idő szerint ma reggel hat óráig – halálos csendben maradtak a katlan pribékjei. Jobbára a tüzek eloltásával foglalkoztak, amiből viszont akadt szép számmal. Arról nincs hír, hogy a napfelkeltét mennyi nem érte meg.
Tegnap este Kirov lakott területeit is gránátozta a latortüzérség. Négy civil meghalt.
Oszikovonál egy milicista blokkposztot lőttek kora este Valcman latorjai. Egy milicista elesett.
Nyikisinoban tegnap délelőttől ma reggelig megállás nélkül dúlt a harc, és jelenleg is tart. A falu egyik felét a népköztársaságiak, a másik felét a Valcman – pribékek uralják. A csatározásban ezidáig csak kézifegyvereket vetettek be a felek. Ebben a milicisták sokkal jobbaknak bizonyultak eddig. A halottak aránya 1:24 a népköztársaságiak javára.
Kamenyka térségében kora este a népfelkelők tüzérsége talált magának könnyű célpontokat. Négy kijevi tank, és személyzete pusztult el.
Peszki környékén tegnap délután tüzérségi lőpárbajban mérte össze tudását a milicia és a latortüzérség. Itt az eredmény eldöntetlen lett.
Szcsjasztyjénál a Szevero Donyec hídjáért zajlik jelenleg is az este újból kirobbant harc. Súlyosbitja a pribékek helyzetét, hogy a Veszelaja Gora hegyen lévő népköztársasági tüzéreknek remek rálátásuk van az egész terepre. Így aztán a hidat megközelíteni sem nagyon képesek, viszont hullanak rendesen.
Késő este a milicisták tüzérsége mért csapást a Popasznaja határában lévő latorerőkre.
Sztanyicja Luhanszka határában a pribékek az este tarackokkal lőttek volna egy milicista útzárat, de a cél kicsi volt, a latortüzérség közelében pedig milicisták lapultak. Három tarack biztosan elpusztult, a kezelőszemélyzet sorsa nem ismert.
A Novoajdarszk határában fészkelő valcmanista latrok számára a tegnapi este emlékezetes marad. Legalábbis azoknak, akik látták fűbe harapni kilenc cimborájukat, amikor a népköztársaságiak egyik rohamcsapata meglepte őket.
Összességében viszont megállapítható, hogy a frontok megmerevedtek Donbasszban, és a helyzet változatlan.
Kijevben tegnap Nyalókakirály elfogadta Heletej hóhérmester lemondását. Az esküjét “lányos zavarában” lekupakolt pennával “alá(nem)író” Heletejt tartják a kijevi udvarban felelősnek Maradék – Ukrajna eddigi legnagyobb katonai vereségéért, az ilovajszki trgédiáért. Szerény becslések szerint az ilovajszki katlanban hétezer lator pusztult el.
Kárpátalja Szégyenének (Heletej) utódját Nyalókakirály még nem nevesítette, de várhatóan ez is megesik a mai napon.

http://balrad.wordpress.com/2014/10/13/se-haboru-se-beke-donbasszban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése