Újra bedobta a rég óta dédelgetett bürokráciacsökkentő tervét a Fidesz. Az önkormányzati választások után egy nappal a párt ügyvezető alelnöke a közrádióban azt mondta, foglalkozni kell azzal a deregulációs tervvel is, amelynek eredményeképpen a GDP-arányosan 10 százalékos, “bürokráciára költött pénz” a felére csökken. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára, Boros Péterné a Klubrádiónak nyilatkozva értelmezhetetlen az arány. Nyelvbotlásnak tudja értelmezni. Szerinte nem a hivatalnokok létszámának csökkentése jelenti a bürokrácia csökkentését. Hozzátette, már most is jelentős létszámfeszültség van a közszférában és ezt nem lehet tovább fokozni.
Kósa Lajos jelezte: a közigazgatási reform folytatása is kulcskérdés, mivel felálltak az új intézményfenntartó rendszerek – például a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) -, de ezek munkáját össze kell hangolni, ésszerűsíteni kell.
Kósa Lajos a bürokrácia radikális csökkentéséről már júliusban is beszélt. Akkor a Figyelőnek azt mondta például a közbeszerzések kapcsán, hogy az országnak súlyos milliárdokba kerül, hogy van kötelező tervellenőr.
Kósa Lajos a dereguláció nyomán állásukat vesztő bürokraták sorsával kapcsolatban azt mondta: a szaktudásukkal, rátermettségükkel kitűnően el tudnak majd helyezkedni.
Szeptemberben már Lázár János is az állami rezsicsökkentésről beszélt. Egy interjúban bürokrácia- és adminisztrációlebontó csomagként” jellemezte az Államreform 2-t, mert el kell érni, hogy “jóval kevesebb hülye szabály, kevesebb bürokrácia legyen az életünkben”.
Kósa Lajos a közrádióban ma reggel arról is beszélt, hogy a bankok elszámoltatásának költségvetése lesz a jövő évi büdzsé, amelynek tervezete már nagyjából elkészült, de a vitája a hétfő-keddi kormányülésen kezdődik.
Kósa Lajos azt is mondta, hogy a NATO-vállalások hosszú távú megtervezése is kulcskérdés, hiszen 0,75 százalékról 2 százalékra kell emelni a 10 év alatt a honvédelmi kiadásokat.
(MTI)
Bal-Rad komm: Lement a helyhatóswági választás – megnyíltak a döbrögista szájak! Már első körben sem mondtak a tegnap még szavazatszámlálókként közreműködő – nem egy helyen FÖLÖTTÉBB LELKESEN KÖZREMŰKÖDŐ – polgármesteri hivatalok dolgozói szívének kedves dolgokat. Mr. 20% “…a dereguláció nyomán állásukat vesztő bürokraták sorsával kapcsolatban azt mondta: a szaktudásukkal, rátermettségükkel kitűnően el tudnak majd helyezkedni.” – Várja őket a közmunka!
De mást is – még ettől elszörnyesztőbb dolgot is – mondott a Horda II. számú embere: “…a NATO-vállalások hosszú távú megtervezése is kulcskérdés, hiszen 0,75 százalékról 2 százalékra kell emelni a 10 év alatt a honvédelmi kiadásokat.”
-Ha ezt ŐK VÁLLALTÁK! – hát fizessék a vállalásukat! Merthogy ORSZÁGUNK AZ Ő VÁLLALÁSAIKAT MÁR NAGYON NEM TUDJA, DE TÁN’ NEM IS AKARJA FINANSZÍROZNI!