A VTB Group tárgyalásokat folytat a Sberbankkal egy bankok közti adtacsere rendszer kialakításáról, ami a SWIFT alternatívája lesz. Andrej Kostin, a VTB Bank feje elmondta, hogy a Központi Bankon felül számos pénzintézetet bevonnak a tárgyalási folyamatba, hogy egy nemzetközileg és versenyképes alternatívát hozzanak létre. Ugyan a Központi Bank alternatív rendszere már létezik, Kostin szerint túl drága a használata és emiatt a bankok nem részesítik előnyben a használatát. "A használat költségei többszörösei annak, mint ami a SWIFT rendszer esetében volt. A tárgyalási folyamat végére azonban kialakítjuk az új rendszert, ami a résztvevő feleknek a SWIFT rendszernél kedvezőbb feltételekkel lesz elérhető."
Hídfő.net | Andrej Kostin

Kostin elmondása szerint a probléma az, hogy lehetett volna egy nemzeti megoldást találni a SWIFT rendszeren belül, azonban abban az időszakban a másik fél politikai okból kifolyólag nem volt hajlandó ezt a lehetőséget megtárgyalni. Ugyanakkor a SWIFT rendszerének mindeddig a gyakorlatban nem volt alternatívája, és az alternatívák egy része még mindig csak elméletben létezik.
Október elején a SWIFT bejelentette, hogy a vállalatra nehezedő politikai nyomás ellenére sem akarja elhagyni az orosz piacot. Igaz, ez a bejelentés azután történt, hogy bebizonyosodott, Moszkva nem adja be a derekát és kidolgoz egy saját rendszert, ha a nyugati vállalat politikai okokból elérhetetlenné teszi a szolgáltatásait. Ugyanakkor a SWIFT visszakozása nem jelenti azt, hogy felhagynának a politikai nyomással.
A SWIFT az Oroszország elleni szankciók első hullámaként tette elérhetetlenné szolgáltatásait. Mivel az orosz bankok is a SWIFT rendszert használták többek közt a bankok közötti tranzakciók lebonyolítására, az ország pénzrendszere megbénulhatott volna a nyugati szankciók miatt. Moszkva azonban bejelentette, hogy már egy ideje fejlesztés alatt áll a SWIFT rendszer hazai alternatívája, amivel behelyettesítheti a nyugati vállalat működését. A bejelentést követően a SWIFT visszakozott, de ez nem teszi meg nem történtté, hogy a vállalat adott esetben a nyugati országok eszközeként működik és megbéníthatja annak az országnak a pénzmozgásait, amely az ő adatforgalmi rendszerét használja.
A SWIFT-hálózat bankközi hálózat, amely a szolgáltatások széles spektrumát biztosítja: számláról számlára történő átutalások, elszámolások, devizapiaci- és értékpapír-ügyletek, beszedési megbízások (inkasszó) stb. Az Egyesült Államok után Oroszországban van legtöbb tagja ennek a rendszernek, ezért gondolták a nyugati országok, hogy a SWIFT hálózat blokkolásával térdre lehet kényszeríteni az orosz pénzrendszert. A korábbi eset azonban egyértelművé tette, hogy a hálózat nem megbízható; a SWIFT rendszer irányítását vagy többpólusúvá kellene tenni (nem lenne kizárólagos nyugati irányítás alatt a vállalat), vagy a keleti országok saját alternatívát kell kidolgozzanak helyette, amire a nyugati országok nem tudnak politikai eszközként felhasználni.


http://www.hidfo.net/2014/10/13/oroszorszag-letrehozza-swift-alternativajat