2014. július 17., csütörtök

A zsáktelepülések előnyére legyen mondva... a Hernád Völgye Hungarista Háztáji Közösség ajánlásával

Bár Borsod-Abaúj-Zemplén megye legtöbb települése nem a kimagaslóan jó bűnügyi statisztikai adatairól híres, vannak olyan falvak a térségben, ahol nem zárják az autókat, a kerítés pedig leginkább dísznek van – tapasztaltuk riportunk során. Az érintett községek lakói úgy vélik, hogy falujuk az elhelyezkedése – mind zsáktelepülés –, az emberek mentalitása és vallásos neveltetése, a kisebbség hiánya és a rendőrség határozott fellépése miatt biztonságos. Akadt azonban olyan polgármester is, aki nem engedett be a településére. Azt mondta, hogy ha híre megy a falunak, akkor a környékről lerohanják őket a bűnöző elemek.
Ha hamarosan nem jövök vissza, akkor tömegverekedés tört ki Varbócon – köszön el mosolyogva a település alpolgármestere a szomszédos Perkupa egyik presszójában. A felvetésre, hogy ennek akkora az esélye, mint egy komoly földrengésnek, csak a fejét csóválja, s hozzáteszi: hamarabb lesz Varbócon természeti csapás, mint tömegverekedés. És hogy Varga László nem a levegőbe beszél, azt a rendőrségi statisztikák is alátámasztják. A Borsod megyei kistelepülésen ugyanis 2010-ben és 2011-ben két-két bűncselekmény volt, míg tavaly, tavalyelőtt és 2009-ben nem volt dolga Varbócon a rendőrségnek. Ennek az alpolgármester szerint több oka is van.

A kis közösségeké a jövő!?

Kérdeztük egyszerre - Megtaláltam? Heuréka, megtaláltam! - felkiáltólag... Varbóc egy kis zsákfalu az észak-magyarországi részen - körbe dombság, erdő -, így annak, aki ide bejön, ezen az úton is kell kimennie – mondja Varga László már a faluban, ahol életvitelszerűen alig több mint harmincan laknak. Az alpolgármester szerint ez a másik oka annak, hogy a település biztonságos. – Mivel a falut kevesen lakják, és a többség gyermekkora óta ismeri a másikat, úgy élnek itt az emberek, mint egy nagy családban. Régen nem is zárták az épületeket, mert annyira nem kellett bűncselekménytől tartani. A helyzet most sem rossz, de manapság már óvatosnak kell lenni. Ha idegen személy vagy autó érkezik a településre, akkor abban a pillanatban felfigyelnek az emberek. S ha gyanús az illető, akkor jeleznek – hangsúlyozza Varga László. Az alpolgármester kiemeli, hogy jó a kapcsolat a rendőrséggel, az egyenruhások gyakran járőröznek a településen, és elbeszélgetnek az emberekkel. A helyzetet az is megkönnyíti, hogy a környékbeli bűnözők autójának rendszámát, típusát és színét ismerjük, így könnyebb megelőzni a bajt – teszi hozzá, elmondva azt is, hogy a környéken azért nem mindenhol ilyen jó a közbiztonság. Akad olyan falu, ahol már pusztán az élelemért is betörnek a boltokba.
Van aki keményebben fogalmaz arról, hogy Varbóc miért biztonságos. A háza előtt tevékenykedő Dániel László két okot említ: azt, hogy Varbóc zsákfalu, és azt, hogy nincs kisebbség a településen. – Ők nem szeretik a zsáktelepüléseket sem lakni, sem látogatni – jegyzi meg határozottan. Az autókat éppen ezért nappal sem zárják, csak éjszakára, akkor is csak elővigyázatosságból. Ettől függetlenül ő is megerősíti, hogy figyelik a településre érkezőket. Nincsenek cigányok és nem is jönnek ide! – ez a biztonság záloga. Nem nagyon próbálkoznak itt, hiszen innen nincs mit elvinni. Évekkel ezelőtt azonban, amikor csatornáztak, egy éjszaka felszedték a vasrácsokat. Azokat csak azért hagyták itt, mert le vannak hegesztve – mutat az út széle felé Dániel László.
A férfi abban bízik, hogy ha a becsületes emberek megismerik Varbócot,
akkor kedvet kapnak, és vesznek egy-egy ingatlant a településen.
KERESSÉTEK A LEHETŐSÉGET EGY TISZTÁBB ÉLETKÖRÜLMÉNYRE!

Hiszen nem csak társadalmi/etnikai problémák megoldatlanok,
hanem az egészséges, teljes élet feltétele is!
ITT ADOTT MIND A KETTŐ!!!
ÉLJETEK VELE!!!
Innen körülbelül ötven kilométerre keletre, a megye másik felében fekszik Kány, amely sok tekintetben hasonló Varbóchoz. Lélekszáma alig haladja meg a hatvanat, további hasonlóság még, hogy Kány is zsákfalu. Pedig a környező települések mind itt is cigányfertőzöttek...
  

Tóth János - Hernád Völgye Hungarista Háztáji Közösség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése