2014. július 17., csütörtök

A románok szerint Ceausescu volt Románia legjobb államelnöke

Egy felmérés szerint a románok többsége úgy véli, hogy a néhai kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu volt Románia legjobb államelnöke.
Nicolae Ceausescu
Az INSCOP közvélemény-kutató intézet által július elején készített közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 24,7 százaléka vélekedett úgy, hogy Ceausescu volt a legmegfelelőbb országvezető - írta az Agerpres román hírügynökség. Második helyen Ceausescu utóda, Ion Iliescu áll, aki közvetlenül rendszerváltozás után került Románia élére. Őt a megkérdezettek 19,1 százaléka tartja a legmegfelelőbb államelnöknek.
Harmadik helyen van Traian Basescu jelenlegi államelnök, akit a megkérdezettek 14,2 százaléka tart a legjobb államelnöknek, majd az 1996 és 2000 között egy mandátumot kitöltő Emil Constantinescu következik, akit 9,7 százalék tart a legmegfelelőbbnek. Ugyanakkor a megkérdezettek csaknem 24 százaléka vélte úgy, hogy a négy volt államelnök közül egyikük se emelkedett fel az államfői tisztség elvárásaihoz. A megkérdezettek 8,4 százaléka nem válaszolt a kérdésre.
Dana Cristea, az INSCOP projektvezetője úgy véli, hogy a lakosság emlékezetében valójában hamis kép él Nicolae Ceausescuról, akinek a nevét összekapcsolják azzal az időszakkal, amikor a közfelfogás szerint "rendezettebb és kiszámíthatóbb volt a mindennapi élet", ugyanakkor az akkori hiánygazdaság emléke már megkopott. A kutató ezzel magyarázta, hogy negyed évszázaddal a kommunizmus bukása után is Romániában még mindig Ceausescut tartják a legjobb államelnöknek. Romániában nem először született hasonló eredmény az ilyen jellegű felmérések során, korábban ugyanis kiderült, hogy a románok zöme Ceausescut tartja az ország legnagyobb építőjének is.
Ceausescut és feleségét 1989. december 25-én végezték ki egy rögtönítélő katonai bíróság által lefolytatott csaknem másfél órás tárgyalás után. A volt kommunista diktátor ellen fellázadt Románia lakosságának egy része, miután néhány nappal korábban vérbe fojtották a Tőkés László által elindított temesvári felkelést. Ceausescu diktatúrája a legzártabb és legkegyetlenebb volt a volt kommunista kelet-közép-európai országok között. A román gazdaság 1989-re lényegében teljesen összeomlott, komoly élelmiszer- és egyéb alapszükségleti ellátáshiány keletkezett Ceausescu irracionális politikája miatt, ami kiváltotta a lakosság haragját, és végül Ceausescu vesztét okozta.
Forrás: mult-kor.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése