2014. július 17., csütörtök

Lezárult a korridor - bennrekedt az ukrán katonaság

 Az elmúlt két nap heves harcaiban a dombaszi milícia harcosai lezárták a déli korridor bejáratát. A Szlavjanszkból és Kramatorszkból kivont csapatok itt kerültek bevetésre. A mellékelt térkép bemutatja az összecsapások helyszíneit, és a korridor lezárt pontját. A bennrekedt csapatok többször próbálkoztak meg kitöréssel sikertelenül. Ezzel minden utánpótlástól, sebesült elszállítási lehetőségtől elvágták őket. A milícia minden utánpótlási vonalat lezárt és minden repülőt, amely ellátmányt szállítana lelőtték. Július 16-án két repülő lelövését jelentették be, amelyet Kijev természetesen tagad. Internetes információk szerint volt több eset, hogy sebesült ukrán katonákat átvittek a határon és átadták az orosz határőröknek, hogy mentsék meg őket, mert orvosi segítség hiányában meghalnak. Az információt az orosz kormány szóvivője megerősítette.
A kézzel készített vázlaton látható nagyobb összecsapások helyszínei, és a felszámolt kitörési kísérletek helyei (pirossal a milícia mozgásai)
hidfő.net/bulat
Az ukrán hadsereg által elhagyott, és a milícia kezáre került BMP-k a déli harcokban.

A hírek szerint a hat ( más információk szerint 8) ezer fős déli hadsereg az összeomlás pontjára érkezett. Élelmiszerük és üzemanyaguk elfogyott, járműveik mozgásképtelenek. Még egy nap, és lőszerkészletük is kimerül. A lehallgatott rádió forgalmazások szerint rengeteg a sebesült, sokan megadták magukat. Az összecsapások helyszínétő délebbre több faluból jelentették, hogy felszereléseiket eldobált ukrán katonák érkeztek egyesével - feltételezhetően átszivárogtak éjszaka a frontvonalon a harci területről. A határpontok felmentésére küldött csapatok vagy meghaltak, vagy fogságba estek, velük már semmilyen kapcsolat nincs. A déli hadseregcsoport állománya 2000 főre olvadt. A milícia kemény rakéta és tüzérségi csapásokkal dolgozza meg a megmaradt erőket, feltételezhetően nem várják meg, amíg az ukrán hadsereg átcsoportosításokat hajt végre. Az ukránok főerejét amúgy is leköti a SZlavjanszkban és Kramatorszkban folyó városharc. Nagyon gyors átcsoportosítások kellenének, de a kijevi junta csapatainak helyzetét rontja, hogy egyre több helyről érkezik összecsapásokról, zavargásokról hír, főleg a Dombasztól délre elhelyezkedő tengerhez közeli városokból, de északról is érkeztek összecsapásokról hírek. Leginkább Marjupolból jönnek hírek zavargásokról, ahová most a hadsereg összevonást próbál végrehajtani. Luganszk alól nagy számú csapatot vontak ki, de a helyükre most egy 45 tankból álló csoportot vetettek be, amely igyekszik utat törni a Lugaszktók dél-keletre található reptérig. A reptér környékét a hadsereg bombázza, hogy a milícia gyalogsága ne juthasson a reptér közelébe. Tegnap itt is lelőttek egy vadászbombázót (valószínűleg Su-24). A milícia jelenleg ebben a körzetben csak ellenállásra fordít erőt, a prioritás a déli régió ukrán csapatai feletti győzelem, és az így jelentősen megnövekvő határszakasz biztosítása.
hidfő.net/bulat
A luganszki reptér környékén zajló harcokban kilőtt "Bulat" harckocsi
 A kijevi miniszterelnök, A. Yatsenyuk kijelentette, hogy minden ember, aki elégedetlen, aki szólni merészel a csökkenő nyugdíjak, fizetáések ellen, aki reklamál a növekvő adók és megvonások miatt a FSZB ügynöke, és megfelelő eljárást indítanak ellene. EZ a vég kezdete. Rosszul áll a zsoldosokkal megtömött ukrán hadsereg helyzete, olyan háborúba kényszerítve a hadsereget amelyhez alapvetően semmi kedve sem volt ( az ukrán tisztek java orosz iskolákban végzett) érthető, hogy nem lelkesedésből harcolnak. Az EU és az IMF betette a lábát Ukrajnába, így máris megkezdődtek a megvonások és megszorítások. Oroszország lenullázta a gazdasági kapcsolatokat, nem vesz át semmit Ukrajnától. A kijevi junta megkezdte az ész helyett érzelmi (dühkitöréseken alapuló) politizálást. AZ orosz kapcsolatok teljes megszakítását jelentették be, terrorral akarják az egyre elégedetlenebb ukrajnai lakosságot megfékezni. Nem fog menni, és ennek ráadásul így igen rossz vége is lesz, jobban teszik, ha tanulmányozzák a börtönök világát, nemsokára megtapasztalják - és ez lenne számukra a jobbik megoldás

http://www.hidfo.net/2014/07/17/lezarult-korridor-bennrekedt-az-ukran-katonasag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése