2014. július 17., csütörtök

Minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid- vagy hosszú távon külföldön vállal munkát vagy véglegesen kivándorol,

Az elmúlt 10 évben még soha nem volt ilyen magas a migrációt tervezők aránya, mint ma: minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid- vagy hosszú távon külföldön vállal munkát vagy véglegesen kivándorol, állapította meg a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet.. Honfitársaink azonban nem csak fontolgatják az emigrációt: „Az utóbbi években majdnem kétszeresére nőtt a Magyarországról elvándorolt állampolgárok uniós államokban regisztrált állománya” – mondta a KSH migrációkutatója, Melegh Attila. És ez csak a regisztráltak árnyalt helyzetképe! Valószínűsíthető, hogy a valóság ennél jóval aggasztóbb. Míg 2005-ben a hazai népesség egy százaléka hagyta el az országot, hogy hosszabb, rövidebb ideig külföldön éljen, mára ez a szám 500 ezer fő fölé emelkedett. Ez jelentős növekedés. Hová vezet ez? 
migracio-20120524.png
„Magyar viszonyok között jól kerestem és jól éltem, azonban úgy ítéltem meg, hogy csinálhatom még tíz évig ugyanazt, de nem vezetne egzisztenciában sehova. Magánvállalkozást is indítottunk a céges dolgok mellett, de az értelmetlen bürokrácia és a közterhek kinyírták a próbálkozást. Ha sz...r a politikai légkör, akkor az ember megpróbál burkot építeni maga köré, és abban élni, alámerülni, kibekkelni. Nos, már szinte lehetetlen volt fenntartani ezt a burkot, már nem volt hova hátrálni a politika elől, mindig jött utánam, a magánéletembe, a pénzügyeimbe, a barátságaimba. Ennyi depresszív embert nem láttam meg soha magam körül, mint az elmúlt két évben, lehangoló volt megtapasztalni a mindent belengő kilátástalanság érzését.” - egy 37 éves magyar fiatal közhangulata. 

migracio2-20120524.png


A 2012 eleji felmérés szerint a felnőtt lakosság 13%-a tervezi, hogy néhány hétre vagy hónapra, 16%-a, hogy pár évre külföldre menne dolgozni, 7%-uk kivándorolna. A migrációs potenciál a három arányszám halmozott értéke; ez a szám 2012-ben 19%, a valaha mért legmagasabb. Hangsúlyozom, ez csak a bevallott statisztika!!!
Az átlagoshoz képest az egyes társadalmi csoportok migrációs szándéka persze nem egyforma. A legmagasabb a fiatalok és a nehéz, kedvezőtlen gazdasági-társadalmi helyzetű csoportok körében (pl. munkanélküliek, devizahitelesek).
Ma minden második 30 év alatti magyar felnőtt, azaz a 18-29 évesek közel fele gondolkodik úgy, hogy külföldre költözik.
Szégyelje magát a kormányerő és a hozzá aszisztáló összes pártalakulat. Szégyeld magad EU-parlament.
Nekünk a munkás ember lenne a legfontosabb, nem a részesedés és a fejkvóta papíron, hogy valóban jobban teljesítsünk...
Így a végére egy sajnálatos friss hír, miszerint a főváros környéki NOKIA-gyár bezárja kapuit. Újabb 2000 ember kerül az utcára vagy "(e)migrációba"...

Bíró Dalma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése