2014. július 18., péntek

Megkezdődött az izraeli invázió

Izrael szárazföldi offenzívát indított a Gázai-övezet ellen, miután közel egy hete folytatódnak Hamasz és a zsidó állam közti rakétacsapások és légitámadások. Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke éjjel bejelentette a Gázai övezet elleni általános offenzíva megkezdését.

Egyiptom külügyminisztere röviddel az offenzíva kezdete után nyilatkozatában Katart és Törökországot vádolta azzal, hogy szándékosan aláásták a zsidó-palesztin béketárgyalásokat, valamint arra törekedtek, hogy a Hamasz és Izrael közt ne jöhessen létre valódi tűzszünet. A hadmozdulat egy különösen nehéz része Egyiptomra hárul, mert a Hamasz követeli, hogy Egyiptom nyissa meg a határokat a gázai menekültek előtt.
A Gázai övezetben alig öt órán át volt hivatalos tűzszünet, ennyi idő elég volt ahhoz, hogy kiürüljenek a bankok, mert a tűzszünet hírére tömegek próbáltak hozzájutni a pénzükhöz. Ez az öt óra volt a kegyelemdöfés, amivel Izrael kivégezte a gázai gazdaságot. Mint kiderült, a Gázai övezetben a kormány már egy hónapja nem tudja fizetni az állami alkalmazottakat. Mivel a gazdasági káoszért Izrael a felelős, a Hamasz nem fogadta el a fegyvernyugvás ajánlatát. Izrael az utóbbi hónapokban gazdasági téren aláásta a Hamasz irányító pozícióját, hogy kikényszerítse a háborút. A palesztin szervezet számra nem maradt más lehetőség, mint a nyílt fegyveres harc folytatása, mert nem tudják fizetni az államgépezetet, még néhány hónap, és a tömegek a Hamasz fennhatósága ellen vonultak volna utcára. Izrael kikényszerítette a háborút, ami nagyon hamar a Gázai övezet megszállásával végződhet.
Hídfő.net | Légicsapás Gázában
Mostanra több mint 200 palesztin civil vesztette életét az offenzíva során. A gázai kórházak beszámolói szerint az ellenséges haderő nem csak katonai célpontokra lő, hanem össztűz alá vették a lakott területeket. Rengeteg a gyermek a sérültek és halottak közt. Egy helyi újságíró szerint az izraeli csapatok nehéztüzérséggel tűz alatt tartják a rafahi határátkelőhely környékét is, hogy a civilek ne menekülhessenek el az ostromlott övezetből. Eközben a hadsereg figyelmeztetést adott ki a palesztin lakosságnak, hogy mindenki maradjon a földalatti bunkerekben az éjszaka folyamán. A török média beszámolói szerint a Gázai övezet északi területén nyílt összecsapás bontakozott ki a Hamasz és a behatoló izraeli alakulatok közt.
A helyiek beszámolója szerint az izraeliek tömegesen gyülekeznek a közeli Sderot hegyen, ahonnan remek kilátásuk van a Gázai övezetre, és örömujjongással fogadnak minden újabb rakétabecsapódást. Korábban már jelentettek ilyesmit erről a helyről, a helyi zsidó lakosok közösségi programként pattogatott kukoricával, pezsgővel ünneplik a Gázai övezetben zajló mészárlást.

http://www.hidfo.net/2014/07/18/megkezdodott-az-izraeli-invazio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése