Rendkívüli ülést tartott péntek este az operatív törzs, majd Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón számolt be a kialakult rendkívüli helyzetről. A kormány lépéseket tesz a kettős beszéd felszámolására.
“Nem tudunk tovább várni Európára, mert Magyarország közlekedése bénulhat meg”
Több mint 100 buszt szervez a kormány ma éjszaka, melyek felveszik és egészen az osztrák határig szállítják azt a több ezer illegális bevándorlót, akik korábban Budapesten, a Keleti pályaudvaron rekedtek, majd vonatjárat híján gyalog indultak el Ausztria irányába.
“Az mégsem lehet, hogy 1200 ember megbénítsa Magyarországot”
Az M1-es autópálya útvonalán becslések szerint 1200-1500 illegális bevándorló tart éppen Ausztria felé. Lázár János bejelentése szerint az autópályákon és a vonatsínek mentén gyalogló tömegek miatt 24 órán belül megbénulhat Nyugat-Magyarország közlekedése, emiatt a kormány rendkívüli intézkedések meghozatalára kényszerül. A miniszter elmondása szerint
Magyarország semmilyen támogatást nem kap az Európai Uniótól, Németországtól és Ausztriától a kialakult válsághelyzet kezelésére.
Se a német, s az osztrák fél nem volt hajlandó tájékoztatást adni arról, befogadják-e az országaikba tartó menekülteket. Ez egy kritikus kérdés abból a szempontból, hogy vezető német politikusok továbbra is nyilatkozatokat tesznek, amiben arról biztosítják a nemzetközi sajtót és emberi jogi szervezeteket, hogy toleránsak és befogadják a menekülteket. Ezzel szemben Magyarországnak nem voltak hajlandók tájékoztatást adni arról, átengedik-e a határon a több ezer menekültet, az együttműködés tejes hiánya pedig káoszhoz vezetett Budapesten, majd egész Nyugat-Magyarország közlekedése tekintetében.
A kommunikáció teljes hiánya miatt a kormány holnap reggelre Hegyeshalomra szállítja az autópálya vonalán és vasúti síneken gyalogló bevándorlókat. Lázár János szerint ma éjszaka gyakorlatilag Magyarország minden rendőre szolgálatot teljesít. Ennek ellenére a kormány “nem fog erőszakot alkalmazni” annak érdekében, hogy a bevándorlók Hegyeshalomra érkezve mégis Magyarországon regisztráljanak, mindössze “megkérik őket, hogy működjenek együtt”.
Lázár János a sajtótájékoztatón nem volt hajlandó válaszolni az újságírók arra vonatkozó kérdésére, hogy szerinte fennmarad-e a schengeni övezet. Több osztrák rádióban azonban közvetlen a sajtótájékoztatót követően arról számoltak be, hogy Ausztria nagyszámú rendőri erőt összpontosít Hegyeshalom környékére – ami arra utal, hogy a toleráns nyilatkozatok ellenére nyugaton mégsem fogadják szívesen a bevándorlókat, ehelyett tömeges áttörési kísérlet elhárítására készülnek.
A kormány lépése azonban rákényszeríti az osztrák és német kormányt a színvallásra: vége a kettős beszédnek, Ausztria és Németország egyértelműen állást kell foglaljon annak kapcsán, hogy befogadják-e a Magyarországon keresztülhaladó illegális bevándorlók tömegét. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a Magyarországon gyülekező tömegek nem nyerjen bebocsátást a nyugati országokba, a kormány radikális lépésekkel kell lezárja hazánk déli határait.


http://hidfo.ru/2015/09/vege-a-kettos-beszednek-a-kormany-buszjaratot-biztosit-az-osztrak-hatarhoz/



100 BKV és Volán busszal szállították a migránsokat Hegyeshalomra

Budapest, 2015. szeptember 5. Illegális bevándorlók szállnak fel buszokra a fõvárosi Keleti pályaudvarnál 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják õket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkezõ migránsokat. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2015. szeptember 5.
Illegális bevándorlók szállnak fel buszokra a fõvárosi Keleti pályaudvarnál 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják õket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkezõ migránsokat.
MTI Fotó: Balogh Zoltán



Ausztria átengedi, Németország befogadja őket – Az éjjel kivétel nélkül minden rendőr szolgálatban volt Magyarországon…

Pénteken este, nem sokkal 10 óra előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter, – hogy a közlekedés biztonsága és az emberéletek védelmében, – külön buszokkal fogja elszállítani a kormány a Keletiben maradt 1000-1500, az M1-es autópályán az osztrák határ felé menetelő 1200, valamint az 1-es vasúti fővonal pályáján, szintén az osztrák határ felé haladó 300 migránst, – Hegyeshalomra, a határátlépési ponthoz.
Ehhez közel 100, állami fenntartású vállalathoz tartozó autóbuszt vesznek igénybe. Lázár hozzátette, hogy ez csakis a fent említett pontokon és helyeken lévő migránsokra vonatkozik, – a többiekre, a már a befogadó állomáson tartózkodókra nem.
Éjfél körül már meg is érkeztek a buszok az említett helyekre, – a Keleti pályaudvar előtti térre, és Zsámbékra, ahol utolérték a gyalog vonuló migránsokat.
Páran említették, hogy ez egy szimbolikus vereség volt a kormány részéről, így regisztrálás nélkül hagyni elmenni a “menekülteket”, – ám Magyarország annyi negatív kritikát kapott a nyugati szomszédaitól az utóbbi időben, – hogy a kormány nagyon is helyesen tette, hogy megszervezte ezt a szállítási akciót. Ismerjék csak meg az osztrákok, hogy milyen “felemelő” érzés olyan migránsokkal foglalkozni, akik a legkevésbé sem együttműködők a hatóságokkal, s a törvényekre is fittyet hánynak.
Bár talán a sógorékkal együttműködőbbek lesznek, ami, ha így lesz, annál jobb, mert ezektől a folyamatosan botrányt okozó veszélyforrásoktól legalább megszabadul az ország. Csak a mérhetetlen mennyiségű szemetet hagyták maguk után.
Ugyanakkor ezzel a lépéssel a kormány kifogta a szelet a Facebookon szerveződő osztrák “civilek” vitorlájából is, – akik vasárnap önkényesen, mindenféle regisztráció és papírok nélkül, saját buszaikkal és autóikkal akarták elszállítani a migránsokat a Keletiből. Szintén fittyet hányva a magyar hatóságokra.
A buszok tehát példás gyorsasággal felsorakoztak az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójánál, valamint Pesten, a Keleti pályaudvar előtt, – s a hatóságok úgy nagyjából 3-4 óra alatt kiürítették a teret. Közben megérkezett az osztrák reakció is; beengedik határukon a migránsokat. – Persze a kék BKV és a sárga Volán buszok csak a hegyeshalmi határátlépési pontig viszik a bevándorlókat. Onnan mehetnek isten hírével, boldogítsák csak a sógorékat. Nickelsdorfnál már várja őket az osztrák vöröskereszt.
Ezen tudósítás befejezésekor, 3:33-kor, az M1 Hírfolyamának információi szerint, (mely példásan és profi módon tudósított a mai eseményekről, a “Lázadás napjáról”), – Ausztria és Németország megnyitotta határait az illegális bevándorlók előtt, – a migránsokat szállító első buszok már megérkeztek a magyar-osztrák határra, – amelyekről leszállva átsétáltak Ausztriába. Mindeközben az utolsó buszok most indulnak a Keletiből, a közterület Fenntartó Társaság munkásai megkezdték a migránsok által itt hagyott hatalmas mennyiségű szemét eltakarítását.
És jöhet a következő menet. A migránsok újabb 10 ezer fős hulláma, rövidesen a déli határainkhoz ér…
Szabad Riport
Budapest, 2015. szeptember 5. Illegális bevándorlókkal teli busz a fõvárosi Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják õket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkezõ migránsokat. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2015. szeptember 5.
Illegális bevándorlókkal teli busz a fõvárosi Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják õket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkezõ migránsokat.
MTI Fotó: Balogh Zoltán



Előzmény; péntek este 10 óra. Rendkívüli sajtótájékoztató (MTI)

“A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket” jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Parlamentben, miután a bevándorlási helyzet miatt – Orbán Viktor miniszterelnök elrendelésére – tanácskozott az operatív törzs, amely az éjjel folyamatosan ülésezik.
A tárcavezető elsődleges szempontnak nevezte, hogy Magyarország közlekedése ne bénuljon meg a következő 24 órában. Arra kérte a bevándorlókat, hogy a közlekedés és az élet védelme érdekében vegyék igénybe a kormány segítségét. Ebben egyúttal a civilek – köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – közbenjárását is kérte.
Jelezte azt is, a buszos szállítás nem jelenti automatikusan, hogy a bevándorlók elhagyhatják az országot. Bécs hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy beléphessenek Ausztriába – mondta, hozzáfűzve, hogy Magyarország továbbra is megpróbálja regisztrálni a bevándorlókat, de “erőszak árán nincs regisztráció”. Megjegyezte, szükség esetén a vámosszabadi menekülttábor biztosíthatja majd az érintett bevándorlók ellátását.
A tájékoztatón elhangzott, hogy a Hegyeshalomhoz utaztatáshoz körülbelül száz busz áll majd rendelkezésre. A buszok előkészítését megkezdték a Volán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Belügyminisztérium koordinációjában.
Lázár János elmondta, a magyar kabinet várja az osztrák kormány álláspontját a ki- és beléptetés feltételeiről.
Kifejtette: tájékoztatták az osztrák kormányt a kialakult helyzetről, ahogyan arról is, hogy 1200 bevándorló tart Ausztria határai felé.
Orbán Viktor miniszterelnök többször is kezdeményezett telefonbeszélgetést Werner Faymann osztrák kancellárral, hogy a magyar kabinet kapjon információt Ausztria álláspontjáról. Ennek érdekében a kormány jegyzékkel is fordult Bécshez, de eddig “érdemi választ a jegyzékre nem kaptunk”, a kancellár pedig azt üzente Orbán Viktornak, hogy szombat reggel 9 órakor tudja fogadni a hívását – közölte Lázár János.
Azt is mondta, hogy a bevándorlási helyzet megnehezüléséhez nagymértékben hozzájárult Németország ellentmondásos kommunikációja az elmúlt egy hétben, és ma sem tudni pontosan, mi a jogi álláspontja Berlinnek.
Magyarország hitet tett a schengeni egyezmény betartása mellett – nyomatékosította a Miniszterelnökség vezetője.
“Rajtunk az EU és jó néhány EU-s tagország számon kéri a szolidaritást, miközben velünk senki nem vállalt szolidaritást, és nem kaptunk érdemi segítséget” – fogalmazott Lázár János, kijelentve: Magyarország sem az EU-ra, sem Németországra, sem Ausztriára nem tud várni.
Papp Károly országos rendőrfőkapitány a tájékoztatón arról számolt be, hogy az M1-es autópályán 1200 illegális bevándorló halad gyalog, az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an, ezért utóbbin le kellett állítani a közlekedést. Jelezte, hogy a bicskei vasútállomáson maradt 300 illegális bevándorló este együttműködött a rendőrséggel és elfogadta a bicskei nyílt befogadó állomáson való elhelyezést.
Biatorbágy, 2015. szeptember 4. Rendõri kíséret mellett illegális bevándorlók gyalogolnak az M1-es autópályán Biatorbágy közelében Ausztria felé 2015. szeptember 4-én. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják õket. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Biatorbágy, 2015. szeptember 4.
Rendõri kíséret mellett illegális bevándorlók gyalogolnak az M1-es autópályán Biatorbágy közelében Ausztria felé 2015. szeptember 4-én. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják õket.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka


Folyamatosan hagyják el az országot a migránsok – Összefoglaló, szombat 4 óra 11 perc (MTI)

Az illegális migránsok első csoportja szombatra virradó éjszaka megérkezett Ausztriába Magyarországról. Werner Faymann osztrák kancellár jelezte: Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak.
A migránsok egy csoportja nem sokkal péntek 13 óra előtt hagyta el gyalog a Keleti pályaudvartól, és a fővárosból az M1-es autópálya felé távoztak közel 1200-an. Az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an tartottak a határ felé. A többiek pedig busszal indultak el éjjel azt követően, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: járműveket vezényelnek a pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. A bevándorlási helyzet miatt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken elrendelte az operatív törzs összehívását.
Szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár Facebook-oldalán közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után Orbán Viktort is tájékoztatta, hogy Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak.
Az első migránsokkal teli busz az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától indult el az osztrák határ felé. Mindeközben a Keleti pályaudvarnál is többen elkezdtek felszállni az értük küldött buszokra. Először csak férfiak szálltak fel a járművekre. Korábban ugyanis a magyar-román labdarugó-mérkőzés alatt randalírozóktól tartottak, ezért a nőket és a gyermekeket leküldték az aluljáróba. Itt atrocitás nem történt, miután a rendőrség korábban a Kerepesi utat is lezárta.
Innen több, a migránsokkal teli busz nem sokkal fél 2 után indult el az osztrák határ felé. Az M1 aktuális csatorna tudósításán a buszokkal útnak induló emberek közül többen vidáman integettek a kamerák felé.

Az első busz hajnali fél 3-kor érkezett meg a magyar-osztrák határra. Az MTI tudósítója látta, ahogy a migránsok sorban szállnak le a járműről. A határon gyalog mentek át. Az osztrákok tapsolva, éljenezve fogadták őket “Welcome” feliratokkal. Az önkéntesek étellel és itallal kínálták őket.

Mindeközben az M1-es autópályán a zsámbéki lehajtónál várakozókat is elindultak, és hajnali 3 óra körül már mindenkit elvittek. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta: sok mindent hátrahagytak, nagy a felfordulás.
Hasonló módon hagyták el a Keleti pályaudvart is az ott tartózkodók. A Baross tér és az aluljáró szinte kiürült, de ott maradtak a matracok, sátrak, üres babakocsik. Az M1 aktuális csatorna képei szerint már ott is megkezdték a takarítást a közterület-fenntartó munkatársai. A helyszínen eddig is segített és még most is ott van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.
Vecsei Miklós az M1 aktuális csatornának telefonon nyilatkozva elmondta: legfontosabb feladatuk az volt, hogy elhitessék az emberekkel, valóban a határra viszik őket. Mint kiemelte: (az ott maradtak között) nagyon sok volt köztük a családos, ezért is sokat kérdezgették, mi lesz velük.
A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra; a hatóság szombat hajnalban tett közlése szerint felkészültek az emberek érkezésére. Az érkezők ételt és italt kapnak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesülnek.
Miklóshalma (Nickelsdorf) környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadó hely áll rendelkezésre.
MTI – SzRTI