Konrad Rekas geopolitikai szakértő szerint jelenleg Ukrajnában képzik ki azokat a terroristákat, akik nemsokára az Európai Unió területén, elsőként Lengyelországban kezdenek majd támadásokat végrehajtani.
European Center of Geopolitical Analysis elnöke a Szputnyik hírügynökségnek adott interjúban kifejtette, hogy a következő hónapok során Lengyelországban megnőhet az ISIS-sejtek száma, és az Iszlám Állam passzív támogatóinak száma is ugrásszerűen növekedhet. Rekas azzal vádolja a nyugati országokat, hogy érdekükben áll a lengyel kormány sakkban tartása a passzívan jelen lévő terrorista csoportokkal, emiatt szemet hunynak afelett, hogy a korábban a Kaukázus területén működő, ma az ukrán háborúban alapos kiképzést szerző terrorsejtek beszivárognak Lengyelországba. A szakértő szerint a lengyel kormány is felelős a terrorfenyegetés növekedéséért, mert nem tesznek meg minden tőlük telhetőt az illegális bevándorlók elfogására, és a Közel-Keleten, majd Ukrajnában működő, lengyel állampolgárságú terroristák kiszűrésére.
Rekas szerint eközben külpolitikai hibák is a terrorfenyegetés növekedéséhez vezethetnek. A szakértő kifejtette, hogy Lengyelország korábban kérdés nélkül támogatta az Egyesült Államok destabilizációs törekvéseit, és politikai, katonai, pénzügyi segítséget adtak a Közel-Keleten kezdett amerikai beavatkozásokhoz, melynek eszköztárában terrorszervezetek létrehozása is szerepelt. Ugyanakkor a lengyel kormány nem számol azzal, hogy a jövőben Lengyelország nemzeti érdekei akár ellenkezhetnek is az Egyesült Államok érdekeivel, és egy ilyen helyzetben Lengyelország
olyan terrorista csoportok célpontjává válik, melyek létrehozását közvetlen vagy közvetett módon maga is támogatta.
Rekas szerint a helyzetet csak tovább nehezíti, hogy a kormány támogatta a CIA-börtönök Lengyelország területén üzemeltetését, ahol közel-keleti országokban elfogott muszlimokat kínoztak meg. Ez egy folyamatos provokáció, egy soha be nem gyógyuló seb a muszlim közösségek számára, és a radikálisabb csoportok az első adandó alkalommal készen állnak részt venni Lengyelország destabilizálásában.
Júniusban egy lengyel állampolgársággal rendelkező dzsihádista hajtott végre öngyilkos merényletet Irakban. A 11 halálos áldozattal járó támadás azt mutatja, hogy már most lengyel állampolgársággal rendelkeznek olyan csoportok, melyek később Lengyelországban működhetnek. Mindez azonban elkerülhető lett volna, ha a lengyel kormány nem Washington külpolitikai érdekeinek kiszolgálását folytatja, hanem saját állampolgárainak biztonságát szem előtt tartva a hosszú távú következményekkel is számol.

http://hidfo.ru/2015/09/lengyelorszagban-kezdodhetnek-az-europai-terrortamadasok/