Miközben a sajtó figyelmét sikeresen eltereli a migrációs válság, a NATO tovább folytatja a háborús készülődést Oroszország ellen, és több, Kelet-Európában épített parancsnoki központ is megkezdi működését.
Oroszország állandó NATO-nagykövete, Alexander Grusko pénteken kijelentette; a lehető legrosszabb forgatókönyv valósul meg Kelet-Európában, és a NATO terjeszkedése miatt a nyugati tömb és Oroszország közti fegyveres összeütközés egyre valószínűbbé válik. Grusko szerint a hidegháborús készültség fokát meghaladó válság van kialakulóban, mert a NATO arra törekszik, hogy bekebelezze Oroszországot, és kisajátítsa természeti erőforrásait.
A NATO kelet-európai parancsnoki központjai újabb hibrid háborúk előkészületét jelentik, Grusko szerint ez azonban alapjaiban ellentétes nem csak az orosz, de a valódi európai érdekekkel is. Az Európai Unió jelenleg nem Európa valódi érdekeit képviseli, és miközben a sajtó szó szerint elárasztja az embereket a migrációs válsággal kapcsolatos hírekkel, az európai országok Washington irányítása alatt háborús készülődést folytatnak Oroszország ellen.
Grusko szerint a térségben újabb háborús gócpontok alakulhatnak ki, ha a jelenlegi tendencia nem változik. A helyzet azonban stabilizálható lenne, ha az Európai Unió nem hagyná, hogy az Atlanti-óceánon túlról irányítsák. A térségi biztonságpolitika a térség országainak hatókörébe kell tartozzon – Oroszország és Európa közös erővel és független cselekvőként kell megoldja a térségi válsághelyzeteket, nem egy óceánon túli nagyhatalom eszközeként, alárendelt félként működve.


http://hidfo.ru/2015/09/a-migracios-valsag-eltereli-a-figyelmet-a-haborus-keszulodesrol/