Naguib Saviris egyiptomi milliárdos egy új elgondolással állt elő az Európát sújtó migrációs válság kezelésére. Szigetet venne a Földközi-tengeren, ahol saját magánvagyonából biztosítaná a menekültek lakhatását.
Saviris a Twitteren jelentette be, hogy a menekültválság megoldásjavaslatai egyre tragikusabbak és embertelenebbek, emiatt ő magánvagyonának egy részét arra áldozná, hogy egyszerre több százezer menekült helyzetének rendezését segítse elő. Az egyiptomi milliárdos először egy Olaszország és Görögország közt található lakatlan szigetet venne meg, ahol biztonságos zónát alakítana ki azok számára, akik a háború elől menekülve elhagyják Afrikát és a Közel-Keletet.
Saviris az AFP hírügynökségnek is nyilatkozott erről, és kifejtette, hogy jelenleg több tucatnyi lakatlan sziget van a Földközi-tengeren, amit semelyik ország nem használ, kiaknázható gazdasági előnyük nincs, viszont megfelelő kialakítás esetén több százezer menekült elhelyezését lehetővé tennék.
A milliárdos szerint a menekültek ügyét emberségesebben kellene kezelni, viszont az sem várható el az európaiaktól, hogy befogadjanak több millió menekültet. Ehelyett az általa megvett szigete(ke)n építené ki a megfelelő infrastruktúrát. Ezeken a helyeken kezdetben táborok, majd gyors építésű lakóparkok épülhetnének. Bár Saviris elmondása szerint ez Olaszország és Görögország számára akár jogi problémát is jelenthet, “valamit tenni kell”, és – az európai vezetők javaslatait is beleszámítva – eddig ez a legéletképesebb megoldás. A Földközi-tengeren található lakatlan szigeteken gyakorlatilag új mikroállamok jönnének létre, amit a háború elől menekülők népesítenének be.
Saveris szerint első lépésként nemzetközi szervezetek bevonásával átmeneti menekülttáborokat hozna létre egy megvásárolt szigeten, majd iskolákat építenének, és a menekültek megfelelő irányítás mellett maguk építenék fel azokat a lakóparkokat, ami később otthonukká válna. Saviris szerint ez egy reális elképzelés, mivel rengeteg a fiatal, életerős férfi, akik munkát keresni indulnak Európába. Ehelyett viszont nemzetközi segítséggel gondoskodhatnának családjaikról egy biztonságos helyen, ahol mindez társadalmi problémákhoz sem vezetne.

http://hidfo.ru/2015/09/tobb-szazezer-menekult-elhelyezeserol-gondoskodna-egy-egyiptomi-milliardos/