A Fehér Ház szóvivőjének bejelentése szerint, bár a Közel-Kelet politikai instabilitása okozta humanitárius válság egy “tragédia”, az Egyesült Államok nem fogad be szíriai menekülteket.
Josh Earnest – szóvivő – szerint az Egyesült Államok nem enged be több szíriai állampolgárt az ország területére, ehelyett “támogatja a válsággal küzdő európai országokat” és forrásokat különít el az ENSZ menekültügyi főbizottsága számára. Eddig mindössze 1541 szíriai menekültet fogadtak be (összehasonlításként: állandó jelleggel kétezer fölött van a Magyarországra naponta érkező bevándorlók száma), és a továbbiakban sem tervezik, hogy ezzel ellentétes döntéseket hozzanak. Az Egyesült Államok tehát maga nem segít a menekültek helyzetének rendezésében, a problémát teljes egészében az európai országokra hárítja. Eközben anyagilag támogatja a bevándorlók Európában letelepítését, hogy az európai kontinensen is megvalósuljon az Egyesült Államokéhoz hasonló etnikailag kevert, elfojtott faji ellentétekkel küzdő társadalom.
Emellett tanácsokkal is szolgált a szóvivő annak kapcsán, Washington szerint mit kellene tegyen az Európai Unió:
“Javasoljuk, hogy az Európai Unió lépjen fel azok ellen, akik a reménytelen helyzetben lévőkön nyerészkednek.”
Az Európát sújtó illegális bevándorlás eközben közvetlen visszavezethető az Egyesült Államok Közel-Kelet-politikájára. Washington rendszerváltások sorozatát támogatta az arab világban, ahol új rendszerek ugyan nem jöttek létre, de az eddig működőket végleg megsemmisítették. Líbiában máig nincs központi kormány, míg Egyiptomban a hadsereg, Szíriában az orosz és iráni segítség tudta megállítani az “Arab Tavasz” műveletet. Az ENSZ adatai szerint eddig több mint 300 ezer menekült érkezett az Európai Unió területére. Ezek azonban csak a regisztrált, nyilvántartásba vett menekültek. Az Európai Unió nyílt “határain” át érkező tömegeket értelemszerűen megszámolni sem tudják, mivel egy részük semmilyen hatósági ellenőrzéssel nem találkozik se az Európai Unió határán, se a schengeni övezeten belül.
A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság elnöke, David Miliband felszólította az Egyesült Államokat, hogy 2016 folyamán fogadjon be 65 ezer szíriai menekültet. Erre válaszként reagált a Fehér Ház szóvivője, aki kijelentette, hogy egyáltalán nem fognak szíriai menekülteket befogadni.


http://hidfo.ru/2015/09/az-egyesult-allamok-cserben-hagyja-szovetsegeseit-nem-fogadnak-be-menekulteket/