2015. szeptember 4., péntek

A Győzelem Napja Parádé – Kínában – 2015. szeptember 3. (Teljes film)

Vlagyimir Putyin orosz, Xi Jinping kínai és Park Geun-hye, dél-koreai elnök - Peking 2015.09.03. Fotó - Xinhua - REX Shutterstock - Forrás The Guardian
Vlagyimir Putyin orosz, Xi Jinping kínai és Park Geun-hye, dél-koreai elnök – Peking 2015.09.03. Fotó: Xinhua / REX Shutterstock – Forrás: The Guardian

– Xi jobbján az orosz elnök –

A külföldi méltóságok közül tiszteletét tette a rendezvényen; Alekszandr Grigorjevics Lukasenko fehérorosz elnök, Norodom Szihamoni kambodzsai király, Miloš Zeman cseh elnök, Abdel Fatah asz-Sziszi egyiptomi elnök, Tomislav Nikolić szerb elnök, Pak Gun Hje dél-koreai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Jacob Zuma dél-afrikai elnök, Nicolas Maduro venezuelai elnök, Truong Tan Sang vietnami elnök, Choe Ryong-hae, az észak-koreai Koreai Munkáspárt politikai bizottsága elnökségének és titkárságának tagja, Amado Boudou argentin alelnök, valamint Małgorzata Kidawa Blonski, a lengyel alsóház vezetője.
Az ausztrál, a brazil, a magyar és további 16 kormány magas rangú képviselője mellett tíz nemzetközi és regionális szervezet képviselője is részt vesz a megemlékezésen, köztük Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Margaret Chan (Chenfeng Fuzhen), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója és Dmitrij Dmitrijevics, a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) főtitkára.

Pekingi idő szerint szeptember 3-án délelőtt 10 órakor 70 díszlövéssel megkezdődtek a megemlékezések a kínai nép Japán elleni háborúja és az antifasiszta világháború győzelmének 70. évfordulója alkalmából. A 70 díszlövés a háború győzelmének 70. évfordulóját jelenti.
A díszlövések után Xi Jinping kínai államfő, kínai gyártású Hongqi autóban állva, elhajtatott a díszszemlén részt vevő egységek előtt.
A kínai nemzeti zászlóval és a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg zászlajával díszített harci repülőgépek alakzata repültek először a Tiananmen tér fölött, ezzel vette kezdetét a katonai díszszemle.
A katonai parádén a kínai szárazföldi, légi- és haditengerészeti erők díszőrségének alakzata vezette a díszszemle formációját. Az összesen 207 katonából álló díszőrség az eddigi legnagyobb ilyen alakzat, a díszőrségben először volt 51 női katona. A díszőrség után a kínai nép Japán elleni háborújában részt vett kiemelkedő csapatokat szimbolizáló tíz alakzat következett.
Ezután 17 külföldi országból érkezett díszalakulat, köztük szerb, fehérorosz, kubai, egyiptomi, mexikói, mongóliai, pakisztáni és orosz formáció is volt. Ez volt az első alkalom, hogy Kína külföldi hadseregek képviselőit hívta meg a katonai díszszemlére.
A gyalogos alakzat után a légierőkhöz tartozó tíz formáció következett. Összesen 12 ezer katona és katonatiszt, több mint 40 típust felvonultató 500 darab gépesített fegyverzet és több mint 20 típust képviselő 200 harci repülőgép vett részt ezen a napon, a Győzelem Napja Parádén Pekingben.
Szabad Riport
Források: Xinhua – Russia Today – CRI – The Guardian
Kapcsolódó anyag: Putyin jobbján a kínai elnök – A Győzelmi Parádé és az új katonai szövetség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése