Mexikó környezetvédelmi minisztériuma újabb szélerőművek építésére adott ki engedélyeket, miután megépült az első, határon átívelő szélpark, az ország folyamatban lévő energetikai reformjának részeként.
Az új projektek ellenzői szerint a szélenergia nem magánkézbe való; a magánbefektetők bevonása környezeti károkat okozhat, és a halászatot veszélyezteti. A kormány azonban lehetővé teszi számos magánérdekeltség részvételét az energiaszektor korszerűsítésében, és az utóbbi napokban megkezdte működését egy határokon átívelő projekt, ami alapjaiban megváltoztathatja az ország energetikáját.
Az első, a határ két oldalán egy rendszerként működő szélparkot Tecate városának térségében adták át, Alsó-Kalifornia állam északi részén. A beruházás közel 5300 hektár területen 47 szélturbinát működtet, egyenként 3,3 MW kapacitással. Gerónimo Gutiérrez, projektigazgató szerint ez a két ország együttműködésének új modelljét jelenti, mert közös történelmük folyamán először történt meg, hogy egy közös energiaprojekt a határ mindkét oldalán élőknek nyújt szolgáltatást.
Alsó-Kalifornia kormányzója, a mexikói pénzügyminiszter és az energetikai miniszter egyaránt részt vett az új szélpark átadási ceremóniáján. A projekt a határ-menti környezeti együttműködési bizottság munkája eredményeként jött létre, és a határ túloldalán San Diego megyét fogja árammal ellátni. Az új szélerőművek elegendő elektromos áramot termelnek ahhoz, hogy probléma nélkül fedezzék 70832 háztartás energiafelhasználását.

http://hidfo.ru/2015/09/mexiko-ekszere-szelenergia-hatarok-nelkul/