Gránátot dobtak a Jobb Szektor kijevi központjának épületébe; a “112 Ukrajna” Tv-csatorna szerint nem történt haláleset, négy feltételezett támadót fogtak el a rendőrök.
Az esetet nem kommentálta a belügyminisztérium, se a Jobb Szektor. A közelben négy személyt vettek őrizetbe a robbanást követően, akik feltételezhetően az elkövetők voltak, de ezt bizonyíték egyelőre nem támasztja alá.
Nyugat-Ukrajnában a 2013 novemberén kezdődő EuroMajdan korábbi támogatói közt végleg kiéleződtek az ellentétek, ami több alkalommal vezetett nyílt fegyveres összecsapáshoz. Júliusban Munkács térségében került fegyveres összetűzésbe a Jobb Szektor a rendőri erőkkel. A szervezet érintett tagjait terroristává nyilvánították, de máig nem tudták elfogni őket. Sajtóinformációk szerint feltehetően külföldre menekültek.
Augusztus végén Kijevben a parlament előtt kezdődtek összecsapások, melynek során több lövés eldördült, majd valaki egy gránátot dobott a parlament épülete előtt sorfalt álló rendőrökre. A több halálesetet és több száz sérültet eredményező összecsapás újból rámutatott, hogy Nyugat-Ukrajnában végleg megborult a közrend, és újabb forradalom kirobbanása várható.
2013 augusztusában Szergej Razumovszkij, az ukrán hírszerzés egykori tisztje egy interjú során kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajna destabilizálására készül, és erre a célra több mint kétezer zsoldost vontak össze Bécs környékén. 2013 novemberében álcivil tüntetések kezdődtek Kijevben. 2014 február végére a legitim kormányt eltávolították a hatalomból. A kijevi puccsot követően egy atlantista kormány jutott hatalomra, ami 8 hónapon át demokratikus felhatalmazás nélkül kormányzott. Demokratikus felhatalmazásának megszerzését követően azonban egy éven belül elveszítette lakossági támogatását: Petro Porosenko támogatottsága 20% alá, Arszenij Jacenjuk támogatottsága 3% alá csökkent.
Az atlantista puccs során azonban eszközként használtak és felfegyvereztek számos belföldi extrémista csoportot. Ezek a szervezetek azóta több mint egyéves harctéri tapasztalatot szereztek, és tovább folytatnák a 2013-14 fordulóján kezdődő forradalmat. A nyugati országok által felfegyverzett extrémista csoportok a minszki megállapodást és a békefolyamatot is ellenzik, így amennyiben a térségi hatalmak kikényszerítik a békét a délkeleti fronton, Nyugat-Ukrajnában fog polgárháborús helyzet kialakulni.


http://hidfo.ru/2015/09/granatot-dobtak-a-jobb-szektor-kijevi-kozpontjaba/