Franciaország nyilvánosságra hozta a Misztral üzlet felmondása miatt Oroszországnak fizetett kártérítés összegét: közel 950 millió euróval lettek szegényebbek, és az ügynek további vonzatai lesznek.
A francia nemzetgyűlésnek törvényesítenie kellett a szerződésszegést, így a Misztral-üzlet felmondásával keletkezett veszteség pontos adatai is napvilágot láttak: eszerint 949.754.859 eurót fizettek Oroszországnak kártérítésként, amiért a francia fél nem teljesítette szerződésben vállalt kötelezettségeit. A Misztralok gyártásáról kötött megállapodás szerint ráadásul Párizs egészen addig nem jogosult a harmadik fél számára értékesítésre, ameddig vissza nem szolgáltatta a megrendelőnek azokat a berendezéseket, melyek nem Franciaországban készültek, hanem Szentpéterváron az orosz haditengerészet saját berendezéseit gyártotta, amit a francia üzemben csak beszereltek.
Az egyezményt eredetileg 2011-ben kötötték. Franciaország azonban nem csak a szerződés felbontásának közvetlen anyagi veszteségével kell számoljon: július 30-án a Bloomberg üzleti napilap arról számolt be, hogy a francia Dassault Aviation Sa elesett egy több mint 11 milliárd dolláros megrendeléstől. India a Misztral-ügy miatt mégsem vásárol Franciaországtól Rafale vadászrepülőgépeket – ehelyett inkább Oroszországtól vesznek Szuhoj vadászrepülőgépeket, utóbbi esetben ugyanis garantált, hogy a gyártó nem fogja amerikai nyomásgyakorlásra utólag felbontani a szerződést.
Franciaország azt követően gyártott ürügyet a hajók át nem adására, hogy Washington felszólította a NATO főtitkárát, tegyen hivatalos vételi ajánlatot az orosz megrendelésre gyártott hajókra. Az Egyesült Államok célja az orosz flotta modernizálásának hátráltatása, a főtitkár így hivatalos ajánlatot tett Párizsnak a hajók megvásárlására. Thierry Mariani, Franciaország volt közlekedési minisztere szerint a Misztral-ügy csúfos vége egyértelművé tette, hogy Franciaország behódolt az Egyesült Államoknak.

http://hidfo.ru/2015/09/parizs-milliardokat-veszit-a-misztral-uzlet-felmondasa-miatt/