Több ezer francia gazda vonult fel traktorokkal a fővárosba, hogy tiltakozzanak a mezőgazdaság szétverése ellen – a szankciós politika folytatása ugyanis a teljes iparágat válságba sodorta.
A Párizsban kezdődő megmozduláson több mint ötezer gazda jelent meg, sokan a gazdaszervezetek által szervezett buszjárattal, mások traktorokkal vonultak fel, és most azzal fenyegetik a kormányt, hogy blokád alá vonják a Párizsba tartó autóutakat. A megmozduláson eddig több mint 500 traktorral vonultak fel, hogy megbénítsák a város közlekedését.
A megmozdulás résztvevői követelik, hogy a kormány
  • engedje el a mezőgazdasági vállalkozások adósságait,
  • csökkentse az adókat,
  • növelje a felvásárlói árakat, és
  • haladéktalanul szüntesse be az Oroszország elleni szankciókat.
A gazdák eddig több milliárd euró veszteséget szenvedtek el az Oroszország elleni szankcióháború miatt; a termékek bent rekedtek az uniós piacon, így kínálati piac alakult ki, és több termékcsoport esetében az előállítási költségek alá nyomta le a felvásárlási árakat. Franciaországban a mezőgazdasági vállalkozások nagy részét a csőd fenyegeti, mert a termékeiket eladni nem tudják, de a hiteleket továbbra is törleszteni kell, miközben nem tudják tartani a versenyt az olcsóbb kelet-európai termékekkel. Az országban rohamosan esik a sertés- és marhahús ára, emellett drasztikusan csökkent a tej felvásárlói ára is, a termelők működését egyik évről a másikra ellehetetlenítette a szankcióháború.
Franciaországban hónapok óta folyamatban vannak a tüntetések. Augusztus közepén több száz traktor blokkolta a Lidl beszállítói raktárainak bejáratát Cambrai területén, és követelték, hogy az áruházláncok azonnal állítsák le a külföldi termékek behozatalát. A gazdák más városok közelében és határ közeli autóutakon is égő traktorgumikból álló úttorlaszokat emeltek, hogy megakadályozzák az áruházlánc logisztikájának működését.
Az Európai Unió az Egyesült Államok kezdeményezésére hozott szankciókat Oroszország ellen. Washington célja, hogy a minimumra csökkentse a kereskedelmi kapcsolatokat az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai közt. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy az európai vállalkozások kivonulásával létrejött piaci résbe az amerikai cégek nyomuljanak be. Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma külügyi bizottságának vezetője szerint a szankcióháború kezdete óta az amerikai-orosz kereskedelmi kapcsolatok közel tíz százalékkal bővültek.


http://hidfo.ru/2015/09/a-francia-gazdak-kovetelik-az-oroszorszag-elleni-szankciok-eltorleset/