Jó magyarázat és következetes politika híján szaporodnak az összeesküvés-elméletek arról, miért bánik ilyen cudarul a magyar kormány a menekültekkel, és miért tartja őket a város közepén borzasztó körülmények között. Sokak szerint minél nagyobb a probléma, a kormánynak annál jobb. Mások szerint csak más ügyekről terelik el a figyelmet.
A magyar rendőrség, vasúttársaság naponta változó viselkedése annyira érthetetlenül következetlen, kegyetlen, felkészületlen, kapkodó volt az utóbbi napokban, hetekben, hogy már összeesküvés-elméleteket gyártanak arról, mi lehet a mögöttes, titkos cél. Hiszen az ország miniszterelnöke már januárban-februárban előhúzta a menekültkártyát, áradattal riogatott, amikor ebből még csak kevés látszott, tehát valószínűleg jól látta a problémát.
Ehhez képest meglepő módon mégsem történt látszólag semmiféle érdemi felkészülés, csak plakátháború volt, később feleslegesnek bizonyult kerítésépítés. Intézkedéseket a probléma kezelésére, a menekültek ellátására, gyorsabb regisztrációjára, elhelyezésére lényegében augusztus végéig nem tettek.
Egyáltalán mit keresnek Budapesten?
Nem nyíltak jelentős mennyiségben új menekülttáborok, Budapesten még mobil-WC-ket vagy tisztálkodási lehetőséget sem állítottak be eleget, holott a járványveszély miatt ez elvileg kutya kötelességük is lenne. A Bevándorlási Hivatal létszámának jövőbeli jelentős növeléséről mindössze augusztus 26-án jelent meg egy hír.
A Facebook-on terjedő összeesküvés-elmélet szerint nincs magyarázat arra sem, miért kellett felhozni a menekülteket Budapestre, miért nem a határ mentén regisztrálják őket, s miért nem onnan szállítják az arra érdemesnek tartottakat az átmeneti táborokba, vagy, aki arra jogosult, Nyugatra.
Minél rosszabb, annál jobb?
A válasz a szöveg szerint „roppant egyszerű: így nagyobb a balhé, nagyobb a felháborodás, jobban szem előtt vannak, jobban idegesítik és zavarják a magyar lakosságot. És máris megvan a jogalap a keménykedésre”, a „rendkívüli állapot vagy szükséghelyzet” esetleges kihirdetésére. „Fogadni mernék, hogy vannak, akik azért imádkoznak, hogy csattanjon már el egy pofon, neadjisten villanjon meg egy penge vagy dördüljön el egy lövés. És akkor megnézhetjük magunkat.”
A helyzet eszkalálódásától sok hozzászóló tart, már csak azért is, mert a napokig, hetekig, hónapokig szenvedő menekültek idegei sokszor teljesen kimerülőben vannak, amint a sínek között hisztérikusan kiabáló családról készült csütörtöki felvételek is mutatják. „Aztán majd lehet látványosan könnygázozni meg vízágyúzni, és ujjal mutogatni a menekültekre azzal, hogy megmondtuk, ilyenek ezek mind” – írja valaki.
Az amerikaiak is benyelték
A 2011 szeptemberi amerikai merényletek után „a polgári és emberi szabadságjogaikra oly kényes amerikaiak szinte csont nélkül benyelték a Patriot Act szabadság-megkurtító intézkedéseit és Bush népszerűségi indexe elérte a 80%-ot. Ügyes ez a Finkelstein-Birnbaum kettős, nem csoda, hogy olyan sokba kerülnek. Nekünk.” – fejezi be a konspirációs teória.
Terelés, terelés, terelés
Más hozzászólók szerint mindennek célja, hogy elterelje a figyelmet a kormány botrányairól, korrupciós ügyeiről. Vagy, a kettő nem zárja ki egymást, a politikai népszerűség növelése, hiszen minél nagyobb a probléma, annál inkább megmentőként, a lakosság védelmezőjeként tud fellépni a kormányzat.
Megint mások szerint minél feszültebb a helyzet a fővárosban, annál kevésbé jut az embereknek eszükbe a déli határ, ahol a kerítés eddig totális pénzkidobásnak bizonyult.
(privatbankar)