Az Egyesült Királyság Függetlenségpártja (UKIP) megkezdte az EU-tagság megszüntetéséről kiírt referendum előkészületeként folytatott kampányát. Ki akarnak lépni, mert az uniós tagság ma a migránsválság kezelését is akadályozza.
A párt vezetője, Nigel Farage szerint minden jogkört vissza kell adni a brit kormány kezébe, különösen a menedékkérelmek elbírálása és a határőrizet terén. A politikus pénteken kijelentette; Nagy-Britannia jól tette, hogy kimaradt a schengeni övezetből, de annak működése így is fokozott nyomást helyez a brit hatóságokra, az illegális bevándorlók ugyanis gond nélkül eljutnak a Földközi-tengertől a szigetországig.
“Hála Istennek, mi kimaradtunk. Ettől függetlenül ez nem tesz minket immunissá a közös menekültügy bukására.”
Nigel Farage azt követően nyilatkozott így, hogy David Cameron miniszterelnök bejelentette, újabb több ezer szíriai menekültet fogadnának be. A kormányfő a nemzetközi sajtó nyomására hozott döntést erről, miután egy a Földközi-tenger partjain talált gyermek holttestéről készült fotókat terjesztette a sajtó, hogy humanitárius válságra hivatkozva a kormányok döntéseit befolyásolhassák, a bevándorlók befogadása irányába. A sajtó nyomásgyakorlása miatt Cameron kénytelen volt kötélnek állni, hogy megakadályozza pártja népszerűségvesztését. Az esetből levont következtetések azonban alapvetően hibásak, a sajnálatos halálesetek ugyanis semmilyen tekintetben nem indokolják, hogy a bevándorlókat Európában kellene partra segíteni. Az Európai Unió blokád alá kellene vonja a Földközi-tenger déli partvidékét, hogy az onnan elinduló lélekvesztőkről kimentett embereket Afrika partjain helyezzék biztonságba. Ehelyett a déli NATO-országok haditengerészete összefogja a bevándorlókat a Földközi-tengeren, és Európa partjain teszik ki őket, – ahonnan azok megindulnak Berlin és London felé, és semmilyen határ nem állja útjukat.
Nigel Farage szerint a schengeni övezet kudarcot vallott, és Nagy-Britannia azokat a feltételeket is fel kellene mondja, melyeket a schengeni egyezményből részlegesen elfogadtak. Szerinte a 2017-ben, az Európai Unióból kilépésről tartandó népszavazás elsődleges témája a bevándorlás, a nyitott határok problémája lesz. A politikus emlékeztetett, hogy az utóbbi választások óta 14%-al nőtt azok száma, akik elsődleges problémának tartják a bevándorlást, ezek alapján pedig lehetséges, hogy a kormány nem 2017-ben, hanem már jövőre kénytelen lesz kiírni a referendumot az Európai Unió elhagyásáról.

http://hidfo.ru/2015/09/farage-a-schengeni-ovezet-elbukott-szerencsere-kimaradtunk-belole/