Míg sorra épülnek azok a modern sportcsarnokok, ahol az Európa Játékok eseményei zajlanak, addig az országban élő szegények nem tudják, hogy ez miért jó nekik – írja a Guardian.
Gulnara Suleymanova és a családja egy lakókocsiban él a bakui híres új sportcsarnok mögött, amely a pár hét múlva kezdődő Európa Játékok egyik színhelyéül fog szolgálni. „Idefele jövet látni néhány homokkupacot, amiket a férjem hordott össze, amikor éppen nem volt munkája” – mondta Suleymanova, aki takarítónőként dolgozik. A család nagyjából havi 300 azerbajdzsáni manatból él, ami 184 fonttal egyenlő. Ez az összeg alig elég élelemre, tette hozzá a nő.
A történetük azonban nem egyedülálló, sok család él a most épülő, látványos létesítmények árnyékában, amelyek építését az állami olajvállalat, a Socar is támogatja. Az ország elnöke, Ilham Alijev rajong a sporteseményért, állítólag 6,5 milliárd fontot költött a sportlétesítmények felépítésére és az infrastruktúra fejlesztésére. Emellett a szervezők állják az országba érkező csaknem 6000 sportoló utazási- és szállásköltségeit is. Ez felháborított több emberi jogokkal foglalkozó csoportot is, akik azt mondták, hogy az azerbajdzsáni vezetés így próbálja meg elterelni a figyelmet a szegénységről és a korrupcióról.
Ki fog profitálni a játékokból?
Suleymanova és a hozzá hasonló helyzetben lévő családok minden nap szembesülnek az egyenlőtlenséggel: a lakásuk mellett egy luxusstadion épül, míg ők minden nap küzdenek, hogy ehessenek. Számukra az igazi kérdés az, hogy valójában ki fog profitálni a játékokból.
„Nagyon hideg van télen, a hősugárzó sem működik rendesen, nyáron pedig borzasztóan meleg van” – mondta a nő. „A szomszédoktól szoktunk vizet hozni, de a víz, az áram és a gáz mindannyiunk számára nagy problémát jelent. Aki még nem élt ilyen körülmények között, el sem tudja képzelni, hogy milyen lehet. Nagyon nehéz elmondani” – folytatta.
A család tíz éven keresztül bérelt egy kis lakást, utána pedig egy olajmezőkön használt lakókocsiban telepedtek le a stadion mögött. A mindent átható olajszag a legkisebb probléma: éhesek, szomjasak és fokozatosan romlik a két gyerek egészségi állapota. A fiának hallókészülékre van szüksége, de a lánya látásával is gond van. Amikor az anya ránéz a stadionra, mindig arra gondol, hogy hány beteg gyerek ellátását lehetne finanszírozni az építkezésre költött pénzből. „100 manat elég lenne abból a négy milliárdból arra, hogy orvoshoz vihessem a gyerekeket” – panaszkodott.
A nő már a kormányt is megkereste, de nem segítettek neki. Szociális támogatásért is folyamodott, de azt mondták neki, hogy a férjének egy állami vállalatnál kell dolgoznia ahhoz, hogy megkaphassák az összeget. „Sportkomplexumokat és utakat építenek, miközben sok gyerek beteg és éhezik az országban. Miért nem nekik segítenek?” – kérdezte kétségbeesetten.
(figyelő)