Baal-Shamin Palmirai temploma. Már romok is veszélyben vannak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGEdetés
Kevesebb, mint 12 hónap leforgása alatt az Iszlám Állam (IS) szunnita terrorcsoport atomfegyverre tehet szert, amivel „nevetségessé teheti” az Amerikai Egyesült Államok ellen a múltban elkövetett merényleteket, állítja a dzsihádisták propaganda lapja, a Dabiq. A cikket állítólag John Cantlie brit fogoly írta, akit több mint két éve a terroristák túsza. A fotóriportert rendszeresen az angol nyelvű propagandaanyagok megírására használják. Minderről a The Independent szombati on-line kiadása számolt be.

Fekete lobogó a romvároson
Csütörtökön foglalták el a terroristák a világörökség részét képező ókori szíriai romvárost, Palmürát, amelynek többszáz éves citadellájára ki is tűzték a szervezet fekete zászlaját. Vasárnap máris tömeges kivégzést rendeztek a kisvárosban.
Szíriai kormányforrások szerint 400 embert, köztük számos kisgyermeket végeztek ki azzal az ürüggyel, hogy együttműködtek Bassar el-Aszad kormányzatával és nem követték az Is parancsait.
A Londonban székelő emigráns szír szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának adatai szerint 217 áldozat van, közülük 150 katona, 67 civil, nők és gyermekek egyaránt, és foglyul ejtettek további 600 személyt.
A „Tökéletes vihar” című propaganda írás szerint az IS egy év alatt a legrobbanékonyabb iszlamista mozgalommá válhat, olyanná, amilyent még a modern világ nem látott. Kitér arra, hogy már hűségesküt tett az IS-nek a Boko Haram is, és számos kisebb közel-keleti illetve más afrikai és ázsiai csoportosulás, a cél pedig egy egységes, globális nemzetközi mozgalom létrehozása.
Megvalósításához adottak a feltételek, állítják a cikkben. Egy hipotézist állít fel a szerző, miszerint az IS-nek megvannak a szükséges milliárdjai és megkéri nagyhatalmú pakisztáni barátait, hogy szerezzenek be egy nukleáris robbanószerkezetet fegyverkereskedők révén, akik kapcsolatban állnak a régió korrupt hivatalnokaival.
Bár első olvasatra nagyon is megvalósíthatónak tűnik mindez, a cikk is
elismeri, hogy egyelőre túlzás ez a forgatókönyv, de hozzáteszi, hogy minden nyugati hírszerző szolgálat alapvetően ettől retteg, és ez ma már sokkal inkább megvalósíthatónak tűnik, mint egy évvel korábban.
Ha atombombát egyelőre nem is tud bevetni az Irak és Szíria egy részét megszállva tartó terrorcsoport, propaganda anyaguk szerint néhány ezer tonna ammónium-nitráthoz hozzájuthat és ez már elegendő ahhoz, hogy az Egyesült Államok ellen olyan támadást hajtson végre, amely nevetségessé tenné a múltban elkövetetteket.
A The Independent szakértői vélemények alapján összegezi, hogy jelenleg az IS nem képes még az atombomba megszerzésére, de tény, hogy az amúgy sem szűkös anyagi forrásai iszonyatosan kibővültek, amióta több olajmezőt elfoglalt Irakban és Szíriában egyaránt. Ugyanakkor csillagászati jövedelemre tesz szert a felbecsülhetetlen értékű archeológiai leleltek feketepiaci értékesítésével és illetékeket, adókat vet ki az elfoglalt területek civil lakosságára is.
A második legnagyobb brit bulvárlap, a Daily Mirror által megszólaltatott szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre növekszik annak a veszélye is, hogy a „kalifátusból” a brit királyságba visszatérő szélsőségesek a szigetországban is vegyi fegyvert vessenek be. Miután az iraki kormányerők visszafoglalták Tikrit városát a helyszínen talált improvizált fegyverarzenált is megszerezték.
A raktáron lévő robbanóanyagok vizsgálata alapján kiderült, hogy az Iszlám Állam bombáinak egynegyede klórt tartalmaz, vagyis a klór a dzsihádisták kedvenc vegyi fegyvere. A brit szakértők szerint szükségessé vált Nagy-Britanniában is a klór kereskedelmének szigorúbb felügyelete. Míg Irakban ezt szigorúan ellenőrzik, addig például Nagy-Britanniában 90 tonna is megvásárolható egyszerre, engedély nélkül.
Nyilván, a hatóságok ellenőrzik a nagy mennyiségű klór és más, robbanószerkezetek alapanyagául használható anyagok kereskedelmi forgalmát, de ez a jövőben, az Iszlám Állam soraiban harcoló dszihádisták visszatérése után Európában sem lesz már elég.
Az utóbbi időben a nemzetközi katonai összefogás ellenére, látványosan megerősödött a terrorcsoport. Jelentős katonai sikereket ért el Irakban is, de mindenekelőtt Szíriába, mert az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció ódzkodik a szíriai beavatkozástól, attól tartva, hogy azzal Aszad pozícióit erősítenék.
Az Iszlám Állam pedig szép lassan Szíria több mint felét ellenőrzése alá vonta. A londoni emigráns csoport vezetője, Rami Abdurrahman szerint 93 ezer négyzetkilométert uralnak, Szíria területe 185 ezer négyzetkilométer. Az elfoglalt területeken található az olajtartalék többsége.
Szent egységre buzdította a síitákat a szunnita Iszlám Állam és más szunnita terrorcsoportok jelentette fenyegetés ellen vasárnap a Hezbollah libanoni síita milícia vezetője, Haszan Naszrallah. A Hezbollaht ugyancsak terrorszervezetként tartja számon a Nyugat. A csoportosulás a felhívással egyidőben első alkalommal elismerte hivatalosan is, hogy részt vesz a harcokban a szíriai kormányerők oldalán az ország egész területén nem csak a szír-libanoni határ védelmében, és azt is jelezte, hogy a jövőben növelni fogja jelenlétét. (népszava.hu)