Denisz Manturov hidfo.ru
Fontos bejelentéssel zárult Kairóban az orosz-egyiptomi gazdasági fórum; Denisz Manturov, orosz ipari és kereskedelmi miniszter szerint nemsokára a gyakorlatban is létrejöhet az Oroszország és Egyiptom közti szabadkereskedelmi zóna, és az egyiptomi-eurázsiai kereskedelmi kapcsolatok átállítása a nemzeti valuták használatára végleg lezárul. A dollár és euró használata helyett a két fél saját nemzeti valutáiban, vagy más, megállapodás szerinti pénznemben fogja intézni a kifizetéseket.
A miniszter elmondása szerint Egyiptom és Oroszország közt jelenleg éves szinten 276 milliárd rubel értékben zajlik kereskedelem, amit a következő néhány év leforgása alatt duplájára növelnek. Egyiptom az átállási folyamat után része lesz az eurázsiai vámuniónak, ahol a tagállamok számára nem megengedett, hogy egymást közt dollárban vagy euróban intézzék a kifizetéseket.
Az új együttműködésnek jelentős negatív hatása lehet a nyugat-európai országok gazdaságára; Oroszország ugyanis főként olyan termékek behozatalát tervezi Egyiptomból, melyeket a szankciók meghozatala előtt nyugati vállalatok szállítottak. Az egyiptomi-orosz szabadkereskedelmi zóna a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nyugat-európai vállalatok egy része végleg elveszti a korábbi stabil piacot, – és mindez nem Egyiptom vagy Oroszország, hanem Brüsszel hibája, mert az Európai Unió nem független döntéshozatali központként döntött az oroszellenes szankciók meghozataláról, hanem Washington gazdasági fegyvereként lett része a szankcióháborúnak.


http://hidfo.ru/2015/05/a-nyugati-vallalatok-vegleg-elveszithetik-az-orosz-piacot/