ciprasz2
Feledékenységként, véletlen elkövetett hibaként és kapkodásként kommunikálta a fővonalú média, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök “elfelejtett” nyakkendőt venni május 22-én, a Rigában kezdődő uniós csúcstalálkozón. Ciprasz megjelenése azonban nagyon is tudatos cselekedet volt, ugyanis nem ez az egyetlen alkalom, hogy a kormányfő nem vett nyakkendőt; Alekszisz Ciprasz már beiktatásakor is ezzel a szimbólummal jelezte eltökéltségét és az új kormányzat célkitűzéseit. A nyakkendő hiánya ugyanis diplomata körökben sajátos jelentőséggel bír; a közhiedelemmel ellentétben nem feltétlen “lazaságot” jelent, hanem épp ellenkezőleg – eltökéltséget jelent, és a rendszerellenesség szimbóluma.
Hogy egy közeli és látható példát említsünk; hosszú éveken át az iráni diplomatákra és politikusokra volt jellemző, hogy a nyugati elit számára “kötelezően elvárt” kifogástalan öltöny használatát ugyan átvették, de az ingnyak kigombolva tartásával és a nyakkendő hiányával jelezték; ez egy gesztus, ami a tárgyalópartner felé megadja az ő köreikben elvárt tiszteletet, de eközben a kigombolt ingnyak és a nyakkendő hiánya indirekt módon továbbra is a fennálló rend el nem fogadását, a kapitalista rendszer elleni lázadást hirdette. Ugyanezt láthattuk Mahmud Ahmadinezsád volt iráni elnök viseletén, aki öltözködésével tudatosan is kifejezte a Nyugattal, a cionizmussal és a kapitalista világrenddel szembeni ellenállást.
Alekszisz Ciprasz “kapkodása” tehát nem kapkodás. Egy radikális baloldali politikus jól megfontolt, ám nyílt hadüzenete a Nyugat és a kapitalista világrend felé. Egyedülálló jelenség, aminek az Európai Unióban megjelenése az európai politikát alapjaiban átrendező változásokat vetít előre.

http://hidfo.ru/2015/05/ciprasz-nyilt-lazadas-a-nyugat-ellen/