Ennek az emlékiratnak a jelentősége nem abban áll, hogy új tényt fed fel azzal, hogy rávilágít, kézi vezérléssel dőlnek el a közbeszerzési pályázatok Magyarországon, az újdonság a hitelesség, hiszen egy volt amerikai nagykövet állítja ezt

– ezt Magyar Bálint mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Eleni Tsakopulous Kounalakis könyve kapcsán.

A volt szabaddemokrata politikus szerint most már ki lehet jelenteni, hogy a magyar államot nem a korrupció itatja át, hanem az állam maga a korrupció legfőbb szerve. A volt országgyűlési képviselő elmondta: ez elképzelhetetlen lenne Amerikában. Hozzátette: egyfajta maffiaként működik az állam, hatalmat koncentrál és közben óriási vagyont halmoz fel. Az nem a Fidesz filozófiája, hogy a nemzeti vállalkozásokat támogatja, hanem ez egy fedő ideológia – fogalmazott.

Magyar Bálint kijelentette: Simicska Lajos hülyére nyerte magát a Közgéppel addig, amíg jóban voltak a miniszterelnökkel, azóta viszont szinte semmit sem nyer. A volt Szabaddemokrata politikus hangsúlyozta: ez visszamenőleg minősíti a pályázatokat, így kiderül, hogy gyakorlatilag mindegyik politikai döntés volt. A volt képviselő szerint a maffiaállam tulajdonokat zsarol ki a tulajdonosoktól és a saját holdudvarának kezébe játssza át. Hozzátette: már elkezdték felépíteni az ellen-Közgépet.

Állami eszközökkel történő tulajdonfosztás zajlik, vállalatokat mozgatnak át egyik érdekkörből a másikba, mert a nemzeti kapitalizmus nem működik – magyarázta. Magyar Bálint elmondta: Simicska korábban a csúcsoligarcha volt, nem egyszerű szolga volt, nem is hajlandó most sem visszamászni ebbe a kasztba. A volt szabaddemokrata politikus kijelentette: a szervezeti kriminológiában van vállalati- és állami bűnözés, mostanra azonban kialakult egy újabb fokozat, a bűnöző állam. Hozzátette: a maffiaállam is ilyen, a magyar jogrend által használt bűnszervezeti kategória használható a magyar állam jelenlegi felépülésére is.

Magyar Bálint elmondta: egyre nő azoknak a közbeszerzési pályázatoknak az aránya, amelyeken csak egy szereplő indul, a kívülálló cégek nem indulnak, mert tudják, hogy úgyis politikai döntés születik. A volt képviselő hangsúlyozta: aki nem tartozik az érdekkörbe, azt lekomcsizzák, és nem is tekintik őket a nemzet részének, a rendszer opponensei sem lehetnek tagjai a nemzetnek. Hozzátette: az ügyészség nem működik, rengeteg eset van, ahol nyomozás sem indult, amikor mégis eljár az ügyészség, az a legtöbb esetben azért van, hogy az ellenfelekkel leszámoljanak. A kaszinókoncessziókkal kapcsolatban azt mondta: egyértelmű, hogy Andy Vajna nem a szakértelme miatt került kivételezett helyzetbe, ő egy stróman.

ATV