Hiába szűnt meg év elején a kényszerértékesítési kvóta, a bankok továbbra sem nagyon élnek azzal a jogukkal, hogy értékesítsék bedőlt jelzáloghitellel rendelkező adósaik ingatlanát. Mindössze 41 ingatlan volt, amelyet kényszerértékesítettek az első negyedévben, miközben a Nemzeti Eszközkezelő 1563 lakást vett át – mutatják az MNB friss adatai.
Szeptember közepéig fennáll az elszámolásban érintett lakossági hitelekre vonatkozó kilakoltatási moratórium. Részben ezzel, részben az értékesítést nehezítő jogszabályi és piaci körülményekkel magyarázható, hogy a bankok nem nagyon élnek továbbra sem a kényszerértékesítési jogukkal. Pedig év eleje óta már nem korlátozza a korábban fennállt kényszerértékesítési kvóta őket ebben.
Az MNB friss adatai szerint az első negyedévben
515 ingatlant maguk az adósok értékesítettek,
1563 ingatlant a Nemzeti Eszközkezelő vett át, és csak
41 ingatlant kényszerértékesítettek a hitelezők, abból is 26-ot még a tavalyi kényszerértékesítési kvóta keretében jelöltek ki erre.
Mi lesz a bedőlt hitelesek lakásával? - Megjelentek a friss adatok
Ez azt jelenti, hogy visszaesett a kényszerből értékesített lakások száma az első negyedévben a tavaly év végihez képest. A jövőben felpöröghetnek ugyan a piaci követelés-értékesítetések (különösen a kilakoltatási moratórium megszűnésével), ugyanakkor új állami intézkedések is várhatók az adósok lakhatásának védelmére:
a magáncsődöt szeptembertől vehetik igénybe a túladósodott jelzáloghitelesek,
várhatóan megemelik a Nemzeti Eszközkezelő eddig 25 ezer darabos lakásvásárlási keretét is.
Nagy kérdés, hogy a követelésvásárlói piac régóta várt esetleges élénkülése és a fenti két intézkedés milyen mértékben segít megtisztítani a bankok lakossági hitelportfólióját, amelynek március végén 14,5%-a volt 90 napon túl késedelmes. A már felmondott hitelekkel együtt az MNB közelmúltbeli közlése szerint nagyjából 180 ezer jelzáloghiteles van jelentős elmaradásban, döntő többségük sorsa egyelőre megoldatlan.
(portfolio)