A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete szerint egyebek mellett embertelenek és megalázóak a magyarországi börtönviszonyok. A hat fogva tartott által benyújtott panasz szerint a börtönök túlzsúfoltak (az ítélet szerint 144 százalékosan), rossz a koszt, stb. A bíróság nem jogerős ítélete szerint a magyar államnak több mint 25 millió forint (!) kártérítést kell fizetnie a hat rabnak.
Az ügy kapcsán nyilatkozott a Magyar Helsinki Bizottság is. A nyilatkozat szerint a börtönök túlzsúfoltságának oka a szigorodó magyar büntetőpolitika. Javasolják az alternatív büntetések alkalmazását, például a házi őrizetet, mert az – szerintük – hatékonyabb.
Tehát nem elég, hogy az emberi jogi bíróság a bűnözőknek ítél több milliós összegű kártérítést (vajon az általuk sértett, kirabolt, netán meggyilkolt áldozatok, illetve hozzátartozóik kaptak kárpótlást?), azokat egyesek szerint még le sem kellene csukni, csak bezárni a szobájukba…
A magyar börtönök túlzsúfoltságának egyetlen oka, hogy a magyarországi államvezetés, a bűnözést szabadjára engedő, és ahhoz hallgatólagosan asszisztáló negyed százados liberális törvénykezés, jogszolgáltatás és büntetéskiszabás után, olyan késéssel kezdet egy viszonylagos rend útjára lépni, ami már önmagában bűncselekmény!
Nem a mostani büntetőpolitika szigorú, hanem az eddigi gyakorlat volt enyhe, az egész igazságszolgáltatással egyetemben. Olyannyira, hogy nemcsak szabadjára engedte a bűnözést, hanem a liberális hozzáállással bíztatta, és tovább fokozta azt. Nos, ezért lehetnek ma túlzsúfoltak a magyar börtönök. Amit rövid távon újabb börtönök felhúzásával meg lehet oldani (nem, nem kell szabadon hagyni, és otthon őrizgetni a bűnözőket). Hosszútávon pedig, a rend – legalább viszonylagos (ami telik egy olyan kormánytól, amely szintén bűnrészese a kialakult állapotoknak) – helyreállításával, a bűnözés visszaszorításával rendeződik a kérdés.
A végső megoldás egyszerű: az általános Rend! Az igazságszolgáltatás, büntetés-végrehajtás csupán a végső eszköz, azon – jelentősen kisebb mértékű – vadhajtásoknak a lemetszésére, amelyek kinőnek egy rend alapú államban és társadalomban is. Ami (elsősorban nevelés útján) alapjában változtatja meg a gondolkodást, szemléletmódot, közerkölcsöt. És nem ad helyet olyan liberális szemléletnek, ami a társadalomra és az áldozatokra fittyet hányva a bűnözést pártfogolja, a bűnözőket kárpótolja, és „alternatív módon” elmismásolja a számonkérést!
Bánfalvi Béla