Hídfő.net.ru | Zumwalt lopakodó romboló
Problémák adódtak az amerikai haditengerészet új Zumwalt osztályú lopakodó rombolóival, a hajókra telepített túl komplex technológia egyelőre nem működik kifogástalanul, emiatt elhalasztják az első két hajó átadását.
A haditengerészet és a gyártó, a General Dynamics Bath Iron Works részlege idén nyárról novemberre halasztotta az első, Zumwalt névre keresztelt hajó átadását. A második egység, a Michael Monsoor is csak 2016 novemberében lesz átadva, több hónap késéssel. Az átadás elhalasztásának okáról annyit lehet tudni, hogy az első hajó 94%-ban kész van, de egyes berendezések működésével problémák adódtak, és újabb tesztelésekre lesz szükség.
A hajó több mint 3 milliárd dollárba került, magas szintű automatizált rendszerekkel van felszerelve, emiatt a szokásosnál kisebb létszámú legénységet igényel(ne). Éppen csak nem működik. A hajót arra tervezték, hogy minimalizálja a láthatóságot az ellenség radarjain, emellett újfajta radarokkal és szonár rendszerekkel van felszerelve. A Zumwalt emellett annyi áramot termel, hogy abból háború helyett tízezer háztartás áramszükségletét megspórolhatnák.
A harmadik hajó átadása szintén egy távoli időpontra csúszik, 2018 decemberében áll majd használatra készen. A teljes projekt összértéke mintegy 22 milliárd dollár, és eredetileg 10 hajó gyártását tervezték.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/11/imperializmus-gyari-hibaval