Nem zárható ki annak lehetősége, hogy a közelmúltban nukleáris robbanás történt a felső légkörben; nagyjából két hete kezdődött el a sávzaj (éterzaj) szintjének növekedése, amely a teljes rövidhullámú rádiófrekvenciás spektrumon tapasztalható.
Megpróbáljuk egyszerűen megfogalmazni, hogy az olvasó szaktudás nélkül érthesse, miről van szó; a sávzaj szintje - amely nagyrészt kozmikus eredetű - egy adott helyen, egy adott vevő berendezésen (rádión), és egy adott frekvencián mutathat némi ingadozást például a napszaknak megfelelően, de tartós és kiugró mértékű változás nem fordul elő, ha csak nem történik a Föld felső légkörében valamilyen rendkívüli esemény. Egy konkrét mérési példát említve, a rövidhullámú vevőnk a nyolcvan méteres sávban S6 és S7 közötti értékű zajszintet mért a korábbi években. Az elmúlt két hét során ez az érték először megnövekedett S7-S8 közé, majd néhány napja stabilan S8-S9 között van. A felsőbb rövidhullámú sávokon is (15-30 MHz között), ahol elvileg nincs is zaj, vagy csak nagyon minimális, érezhetően megnőtt ez a fajta éterzaj.
Kis mértékű ingadozások természetesen előfordulhatnak, de ez a fentebb említett két S érték növekedés nagyon nagy. Két S érték, az 12 decibel, ami 16 szoros jelszint növekedés a gyakorlatban. Hogy érzékeltessük ez mekkora; az S9-es érték az átlagos térerejű rádióadások jelszintje, és most az éterzaj szintje eléri ezt az értéket. Jó pár óriási napkitörés volt már az elmúlt 2-3 évben, ami ilyen mértékű változást nem okozott, tehát nem zárható ki annak lehetősége, hogy légköri atomrobban(t)ás történt.
Emellett nem kizárható - de nem is jelenthető ki egyértelműen -, hogy a történtek azzal az amerikai műholddal történtekkel helyezhetők összefüggésbe, melynek lezuhanásáról március 2-án adtunk hírt, de az esetről részletes és hiteles információkat azóta nem tudni.


http://www.hidfo.net.ru/2015/03/11/napkitores-vagy-legkori-nuklearis-robban