Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök szerint Németország jóvátételt kell fizessen Görögországnak a második világháború idején történt náci megszállás miatt. Ciprasz kedden a témában összehívott parlamenti bizottsági ülésen beszélve kifejtette, hogy a '40-es években megsemmisült infrastruktúrát, az országból elhordott műkincseket, és a megszállás miatt még kamatot is kell fizessen Németország. "A görög kormány teljes mértékben eleget fog tenni vállalásainak. De arról is gondoskodni fogunk, hogy Görögország és a görög nép követelései is teljesítve legyenek."
Hídfő.net.ru | Alexisz Ciprasz
Ciprasz egyértelműen közölte, ahhoz köti a hitelmegállapodások kapcsán folytatott tárgyalások további eredményeit, hogy Németország kifizeti-e a háborús jóvátételt. A múlt hónap folyamán Németország vezetői olyan közleményeket tettek, miszerint a háborús jóvátételek kérdése már rendezve van. Válaszként Ciprasz azzal vádolta Németországot, hogy elhallgatja, majd jogi trükkökkel akarja megúszni a jóvátétel kifizetését.
Németország 1960-ban alig egyötödét fizette vissza annak az összegnek, aminek kifizetésére a görög központi bankot kényszerítette - 0%-os kamattal - 1942-ben. A Ciprasz-kormány hatalomra jutását követően azonnal újra felvetette a témát, és megfogalmazta követeléseit Berlinnel szemben.
"Nem adunk erkölcsi leckéket, de mi sem fogunk erkölcsi leckéket elfogadni" - mondja Ciprasz, annak kapcsán, hogy Berlin olyan követeléseket akar behajtani a görög kormányon, amit még az előző kormányok vállaltak fel, és ennek függvényében akarnak csak pénzügyi mentőövet adni Athénnak.
Görögország és az eurozóna pénzügyminiszterei februárban megállapodtak, hogy kiterjesztik a mentőöv-programot júliusig. Az Európai Unió eközben úgy próbálja hitelteleníteni a görög kormányt, hogy azt "inkompetensnek" nevezi, és azt igyekszik hangsúlyozni, hogy nem ért a kormányzáshoz. Valójában mindezek a vádak csak annak alátámasztását szolgálják, hogy Brüsszel akarja megmondani, mit tehet a görög kormány és mit nem. Az EKB szerint a görög kormány "hihetetlenül inkompetens", az eurócsoport szerint pedig a tárgyalások "pedagógiai célzatúak", mert a görög kormány nincs tisztában azzal, hogy mekkora veszélynek teszik ki az országot.
Az Európai Unió a nyugati normákat, nyugati értékrendet és nyugati módszereket akarja ráerőltetni Görögországra, miközben a Ciprasz-kormány nyíltan önálló lépéseket tesz, és keményebb hangot vesz fel az ország belpolitikájába beavatkozó idegen hatalommal szemben. Az európai médiában pedig ez a retorika igyekszik túlkiabálni egy szuverén Görögország követeléseit, mert Németország számára igen kínossá válhat, hogy Berlinben olyan műkincsek megtekintéséért szednek belépőket, amiket még a nácik hordtak el Görögországból.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/11/ciprasz-nemetorszag-jovatetelt-kell-fizessen