Szanyi János a szüleit veszítette el a vörösiszap-katasztrófában, amelynek egyik előidézője János gimnáziumi osztálytársa volt.
Jogerőre emelkedett a Szanyi János kontra Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) ügyben a korábbi elsőfokú ítélet a Fővárosi Ítélőtáblán.
síró
A cégnek 8,5 millió forintot kell fizetnie Szanyinak, az unokáknak pedig 2-2 millió forintot. A felperes ügyvédje, dr. Magyar György a Borsnak elmondta: a férfi a szüleit veszítette el, édesanyját Devecser mellett, három kilométerre az otthonától találták meg a katasztrófa után több nappal. Édesapja testének jelentős része károsodott az iszapban, ennek következtében később meghalt.
– Sajnos úgy látom, hogy a kártérítést sosem fogjuk tudni behajtani – közölte a Borssal Magyar György. – A Mal-t felszámolták, az állam pedig nem vállalja át a kártérítések kifizetését. Az állam egy kormányhatározat alapján azt is kizárta, hogy a közadakozásból befolyt kétmilliárd forintból a károsultak pénzhez jussanak – tette hozzá a jogász…
síró
…Mint ismeretes: a 2010. október 4-én bekövetkezett ipari katasztrófában tíz ember vesztette életét.
(bors)