2015. január 13., kedd

Heves harcok Donyeck és Luganszk körül

A hivatalosan fennálló tűzszünet ellenére napok óta egyre hevesebb összecsapásokról érkeznek jelentések Új-Oroszországból. Donyeck városát a hírek szerint eddig még soha nem látott intenzitással lövik a kijevi kormány terroristái. Több lakónegyed lángba borult az ünnepek alatt és után, rengeteg a civil áldozat, anyák és gyermekek vesztek oda a lángokban. Voltaképpen teljes frontos támadásba ment át a hónapok óta NATO segítséggel feltöltött ukrán hadsereg. Harcok törtek ki Luganszk környékén, újra a "Bahmutka" néven elhíresült autópálya szakasz került a tűz középpontjába. Luganszktól északra több napi várakozás után a milícia kezdett támadásba, hogy felszámolja azokat a tüzérségi és rakétás egységeket, amelyek a várost lövik. Az autópálya szakaszon öt ukrán tankot lőttek ki és több csapatszállítót. A 37-es számú ellenőrzőpontot felszámolták a milicisták, és az ott található technikát elpusztították. Több BTR, tank, löveg semmisült meg.

A valamikori nehezen kialkudozott békének nyoma sincs - bár hivatalosan egyik fél sem mondta fel. Most már Mariupoltól északra is harcok kezdődtek, valójában a front majd minden pontján összetűzések zajlanak. Luganszk és Donyeck mellett több helyen folytak tank ütközetek. A milícia védelmi állásai jelenleg kitartanak. A harcok hevességét, és annak elhúzódását mi sem jelzi jobban, mint az, hogy mindkét oldalon be kellett vetni a tartalékokat. Az ottani tél sem könnyíti meg egyik oldal dolgát sem, sok helyütt vastag a hótakaró és tartósan kemény mínuszok vannak. Az ukránok láthatóan a békével és az időhúzással két dologra vártak; egyrészt a csapataik feltöltésére, másrészről arra, hogy lefagyjon a talaj. Így a harcjárművek újra mozogni képesek a terepen, nincsenek utakhoz kötve, az őszi sártengerek megfagytak.
Donyeck repülőterének környékén szinte megállás nélkül szólnak a fegyverek. A harcok hevessége éjszakára sem csökken. Az ukránok mindenáron áttörést akarnak elérni a város irányába. Hatalmas veszteségeik vannak ezen a területen a folyamatos visszavert támadások miatt. A milícia mostanra elegendő önjáró löveggel rendelkezik ahhoz, hogy folyamatosan mozgásból csapjon le a telepített ukrán tüzérségre. Felderítőik szerint nagyon sok technikát sikerült így kilőni, az ágyúk mellett több tankot és önjáró löveget is. Egyelőre a harcok hevességét ez semmivel nem csökkenti, de a DNK katonai vezetése szerint előremutató eredmények, és újfajta hatásos taktika az önjáró tüzérség ilyen fajta használata. Egy Telmanovó településen történt hasonló bevetésben a milícia önjáró lövegei telitalálatot értek el az ukrán tüzérség utánpótlási lerakó-bázisán, ahol hatalmas mennyiségű lőszer robbant fel. Ukrán hírek szerint 15-en vesztették életüket a robbanásban.
A milícia jelentése szerint az ukrán tüzérség válogatás nélkül, mindenféle célzatosságot félretéve spontán kezd lőni településeket. Semmit nem számít, hogy a közelben sincs milícia alakulat. Emiatt sok a civil áldozat az utóbbi napokban, és sok helyen voltak tüzek a településeken. Donyeck környékén 17 olyan települést lőttek rakétákkal, amelyen semmiféle harci cselekmény nem zajlott korábban, és katonák sem voltak arra.
Az ukrán csapatok eközben az ellenőrzésük alatt álló orosz területeken lezárták az utakat, a nagyobb városokat elvágták egymástól. Kijev arra hivatkozik, hogy minden, városok között közlekedőt ellenőrizni akarnak, és erre a célra technikát akarnak telepíteni. Ez elég komoly fennakadásokat okozott, és fog okozni, mivel több millió ember lakik ezeken a területeken. Az orosz régió erős ipara miatt Ukrajna legsűrűbben lakott területe.
http://www.hidfo.net.ru/2015/01/13/heves-harcok-donyeck-es-luganszk-korul

kép
A Megbízó és a kijevi udvar nem kis megkönnyebbülésére és elégedettségére Valcman tegnap elböfögte: csakis abban az esetben hajlandó visszafogni vérebeit Donbasszban, ha a két Népköztársaság TELJESÍTI AZ Ő ELVÁRÁSAIT! Választások a’la Kijev!-meg ehhez hasonló hülyeségek.
Moszkvában Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő erre mintegy rátromfolva jelezte: amennyiben LESZ KONSTRUKTÍV ELŐREHALADÁS az Asztanába tizenötödikére tervezett négyoldalú államfői tanácskozás előkészítése során, akkor Vlagyimir Putyin is részt fog azon venni! Peszkov szerint ilyen előrehaladásnak nyoma sincs egyelőre…
Ezért aztán minimális az esélye a kazah fővárosba csütörtökre beharangozott “qdratrandinak”!
Nagy valószínűséggel a Donbasszban harcoló felek is hasonlóképpen látják a dolgokat, és emiatt nem is igazán fogják vissza magukat.
Kiváltképp Valcman bérgyilkosai igen aktívak, főkét tüzérségi viszonylatban. És fölöttébb “eredményesek” is. Tegnap délutántól ma reggelig harmincnyolc donbasszi civil halt bele Nyalókakirály martalóchadának eszeveszett pusztításaiba.
kép
Főként a donyecki lista töltheti el elégedettséggel Kijev és Maradék-Ukrajna urát és parancsolóját. Csak Donyeck “Azotnüj”-kerületében 14 ártatlan civil pusztult el. “Kujbisev”-kerület nyolc civilt gyászol. Az anyagi károkat talán fölösleges is említeni.
kép
(Марьинк)Marinyka-(Красногоровкa)Krasznogorovka térségéből Donyeck “Petrovszkij” kerületét lőtte a latortüzérség, míg (Опытноe)Opitnoje-(Водяного)Vodjanovo környékéről “Október” kerületet.
Kora estétől ma reggelig viszont ismét nehéz időszakot élt meg-át a bérgyilkosgyülekezet. A népköztársaságiak felváltva tépázták őket “Grad”-sorozatokkal, majd gyalogosrohamokkal. Így zajlott ez tegnap kora estétől ma reggelig. A donyecki reptér éppen azért a “szokásos” napi adag alig negyedét kapta Peszki felől. (Alekszander Zaharcsenko tegnap ráadásul meg is fenyegette a reülőtéren tanyázó pribékeket: a jövőben a milicisták NEM JÁRULNAK HOZZÁ, NEM SEGÍTIK ELŐ a “rotációjukat”! Úgy ám!)
Marinyka megszállóira kora hajnalban “szakadt rá az ég”! A népköztársaságiak “Abházia” zászlóaljának rohamcsapata vetett véget a Donyecket lövő latrok mulatozásainak. Igaz, hogy a rohamegység “Bagoly” fedőnevű parancsnoka súlyosan megsebesült a támadásban, és egy T-64-es tankot is ott kellett hagyniuk, a rajtaütést rengeteg martalóc nem élte túl. Amit “futtukban” összeszámoltak, az 29 latortetem volt. A bázis-amit megtámadtak-teljesen megsemmisült. Drónokkal végzett felderítési adatok szerint ott legalább ötször annyi bérgyilkos tanyázott. Föltételezhető, hogy kevés élte túl a rajtaütést, a technikai veszteséget pedig jól jellemzi, hogy hajnali négy órától ebből az irányból még csak puskalövés sem hallatszik.
Ezek a mára virradó éjszakai csaták főbb helyszínei. Ugyanakkor Donbassz-szerte mindenfelé voltak-vannak kissebb csatározások.
A latorhorda másik “fölöttébb eredményes célterülete” Gorlovka. Ugyancsak nyolc helyi civilt gyilkoltak le nem egészen 12 óra leforgása alatt a valcmanista pribékek.

https://balrad.wordpress.com/2015/01/13/donbassz-mehet-tovabb-a-haboru/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése