Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint védelmi és gazdasági kérdésekben továbbra is kitűnő az amerikai-magyar viszony, a probléma csak politikai kérdések kapcsán merül fel.
A külügyminiszter szerint Magyarországnak érdeke, hogy ezeket a problémákat rendezze az Egyesült Államokkal. "Magyarországnak érdeke a magyar-amerikai viszonyban meglévő nyitott politikai kérdések lezárása, mert a magyar külpolitika és külgazdasági stratégia sikeréhez szükség van a kiegyensúlyozott kapcsolatra az Egyesült Államokkal minden területen". Az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán a miniszter stratégiai megállapodás aláírásáról, 500 új munkahelyről, az amerikai befektetők tevékenységéről beszélt, igaz, az általa említett valós eredmények többnyire nem az amerikaiakhoz köthetőek. Nem az amerikaiaknak köszönhető, hogy a 4,1 milliót meghaladja a foglalkoztatottak száma, hanem a Központi Statisztikai Hivatalnak, ami a közmunkát egy kategóriaként kezeli a saját működésük költségeit újratermelő valós munkahelyekkel.
Szijjártó Péter emellett felszólalt a politikai stabilitás védelmében, amit Magyarország nem fog hagyni felszámolni, - utalván arra, hogy az Egyesült Államok több száz millió dollárt különített el saját kelet-európai civiljeinek támogatására.
Hídfő.net.ru | Szijjártó Péter
A magyar külügy az amerikai-magyar üzleti kapcsolatok átláthatósága mellett foglal állást, tehát minél inkább átlátjuk, mire költik pénzüket hazánkban az amerikai befektetők, annál jobb nekünk. Úgy tűnik, a szabadbefektetéses vadkapitalizmustól már ódzkodik a kormány, ha amerikaiakról van szó, nehogy kiderüljön, hogy a befektetett pénzek véletlenül a Demokratikus Koalíció holdudvarához tartozó vállalatokhoz vándorolnak, ahonnan környezettanulmányokra és egyéb szakértésre leosztják a civiljeiknek, majd pillanatok alatt kormányellenes megmozdulás lesz belőle.
A külügyminiszter kiemelte annak fontosságát, hogy hazánk a külkapcsolatokon keresztül törekszik a hazai gázárak csökkentésére. Ebből adódnak azok a bizonyos politikai problémák, ami miatt John Kerry amerikai külügyminiszter továbbra sem fogadja megfelelő szinten a magyar külügyminisztert, ehelyett alacsonyabb rangú személyt küld maga mellett, és ezzel lekezeli Magyarországot. Ezzel szemben azt láthatjuk, hogy más országok megadják azt a tiszteletet Magyarország hivatalos képviseletének, amit Washington nem. Orbán Viktor a hírek szerint a közeljövőben személyesen találkozik Vlagyimir Putyinnal, aki viszont nem egy alacsonyabb rangú személyt küld maga helyett. Moszkva megadja azt a tiszteletet Magyarországnak, amit Washington nem.
Az amerikaiakkal fennálló probléma sem egészen politikai jellegű, nekik az udvariassággal támadt gondjuk. Mindenáron tiszteletlenül akarnak viselkedni kisebb országokkal szemben, mert úgy gondolják, hogy a tiszteletlenség az erő megmutatása. Az amerikaiak az erejüket fitogtatják, ha a magyar külügyi képviselettel találkoznak. Bizonyára a választók számára is egyértelmű lesz, hogy akarnak-e baráti viszont olyan országgal, ami az erejét fitogtatja velünk szemben, vagy inkább alakuljon ki egyfajta hideg béke, ami az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok rendezésére az egyetlen lehetséges megoldás.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/13/az-amerikai-kulugy-meg-mindig-lekezeli-magyarorszagot