Hogyan vezessek fel valamit, amit ha külső szemlélőként látok, én is idegenkedéssel fogadok, mert előbb-utóbb, minden értelmet sugalló gondolatról, elképzelésről, kezdeményezésről kiderül, van valami mély és gyalázatos titok, amely megbújik a háttérben, és kiderül, hogy a magasztos és fantasztikus eszme mögött voltaképpen ott áll egy olyan rendezőelv, egy olyan érv, egy olyan idea, amely nem előre visz, hanem újra akarja kezdeni azt, amibe lassan belepusztulunk.
vál
A forintosítás pont ez a rémálom!
Sok kiút nincs, mert a forint-piacot a Fidesz és a Bankszövetség vérszerződése irányítja.
Lassan választanunk kell, mert két és félmillió embernek eljött az utolsó perce.
Ha a jelenlegi árfolyamon forintosítják a hiteleiket (320 Ft) – és ez még romolhat! -, én azt vélelmezem, hogy mintegy kétmillió ember konkrétan és végérvényesen csődbe fog jutni, vagyonuk elvész, megtakarításaik eltűnnek, és tetszik, nem tetszik, nyolcvan százalékuk az utcán fogja végezni.
A forint jelenlegi romlása – ha így folytatódik – a forintosítás által elérhető 10-30%-os kormányzati süketeléssel vélelmezett megtakarítást egyszerűen szublimálni fogja. Ha tovább romlik az árfolyam, az beláthatatlan következményekkel fog járni!
Távol álljon tőlem, de megkérdem a devizásokat.
Nektek amúgy mikor telik be a pohár?
Momentán ti vagytok a Fidesz-politika legnagyobb vesztesei, de türelmetek és visszafogottságotok már-már azt feltételezi, hogy boldogok lesztek, ha nem devizában kell az eredeti hiteleiteket törleszteni, hanem forintban. Igaz, eddig is ezt tettétek, és lássuk be, a törlesztő részleteitek – a jelen állás szerint – vagy változatlanok maradnak, vagy ha kicsit romlik a kamatpolitikánk, még szarabbul is fogtok járni!
Persze, ha ti hisztek a kormánynak, hogy majd segít rajtatok, én készséggel rátok hagyom.
Mérlegeltél már? Segítek benne!
Jelenleg az irányadó kamatláb elég alacsony, így a forintosítás mércéje egyedül az árfolyam.
A kormány persze azt sugallja, hogy majd rögzítik a forintosítás váltási értékét, de ezt eddig mintha nem tették volna meg, illetve amit tettek, az tervfázisnak sem tekinthető, hiszen bármikor módosítható! (Nyugi! Fogják is módosítani!)
Na, most az a baj, hogy ha gusztustalan magas árfolyamon váltják be a nem létező devizaadósságotokat, akkor tök ugyanazt a törlesztőrészletet fogod fizetni, mint most. Majd amikor a kamatpolitika a Fidesz vállalhatatlan gazdasági eredményei miatt a forintot követve bedől, azt fogod észrevenni, hogy a kukából szeded a kenyérmaradékot, a gyereked állami gondozásba került, és napi két-három órában azon fogsz morfondírozni, hogy felkösd magad, vagy teret engedsz az időnek, és éhen halsz?
Tudod, van az a régi hülye vicc: – „Én nem akarlak lázítani, de…” Ismerős?
Nos, két lehetőséged van.
Az egyik az, hogy nem azon ordibáltok egymással, hogy kinek van igaza, hanem végre elméláztok azon, hogy a sokévnyi szájtépés eredményeként jelenleg egy nyolcmilliós panellakás hitelértéke egy családi házzal egyenértékű, kvázi tökmindegy, mit teszel, vesztes vagy, azaz innentől fogva szinte mindegy mit teszel, szabad a gazda, akár fel is lázadhattok a rendszer ellen.
A másik lehetőség, hogy holnap felkötöd magad!
Persze nyilván erősen sarkított ez a koncepció, de legutóbb – rajtam kívül – húsz devizás tüntetett a kormány ellen, így azt vélelmezem, hogy vagy hülye vagy barátom, vagy Fidesz-szavazó, vagy mindkettő.
Mit kéne tennetek?
Nos, a tüntetés kevés.
Úgy vélem, ti vagytok az a nagy és erős tömeg, aki elsőként alkothat szilárd falat. Csak szükségetek van egy vezérlő eszmére (nem emberre), arra a tudatra, hogy a problémátok megoldható!
Ti láttok ilyet a placcon?
Ha nem, akkor most szólok, hogy van, és szeretne veletek leülni, beszélgetni, egyeztetni, és arra az útra lépni, amelynek a végén nem a Bankszövetség vagy a Fidesz viszi el az otthonodat, hanem lehetőséged nyílik arra, hogy a hiteled egy reális, ésszerű elszámolási rendszer mentén kerüljön rendezésre, melynek eredményeként van rá esélyed, hogy ne kelljen felkötnöd magad. (Ez radikális lépés, azt azért tudod, ugye?)
Mit veszthetsz azzal, ha egyeztetsz?
Semmit.
Mit nyerhetsz?
Elemezzem? Mindent!
Te döntesz!
Ha érdekel a lehetőség, és vannak szervezett Facebook csoportok, ahol ér valamit a szavad, kérlek, jelezd nekem, és megszervezem a találkozót, hogy új, egyértelmű és hatékony stratégiát tudjatok egységesen és határozottan képviselni a közeljövőben.
Jelzem, hogy csak napjaitok vannak.
Döntsd el, mit teszel? Orbán, a Fidesz, a kormány, a bankok álláspontját már ismered. Most itt az ideje a saját dolgaiddal is foglalkozni.
(seph) http://shepherdszerint.blog.hu/api/trackback/id/7040537