Ukrajna haditechnikai eszközöket kapott nyugati országokból, és újabb két katonai repülőgépet várnak, melyek hadifelszereléssel vannak megrakodva. Ezt Petro Porosenko ukrán államfő ismerte el a karhatalmi erők vezetőivel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón. Porosenko szerint a mozgósítás negyedik hullámával minden szükséges eszközt megkapnak a nyugati országokból. "Tény, hogy amit litván partnereink ígértek - fegyverzetet -, azt már megkaptuk. Emellett az első szállítmány téli egyenruhák, bakancsok, egyéb felszerelés Kanadából - ezek a következő két géppel érkeznek. Egy konvoj úton van Lengyelországból is."
Porosenko elmondása szerint az elmúlt hónapok során a nyugati országokkal kötött megállapodások biztosították a mozgósítottak ruházkodását, fegyverzését, golyóálló mellényeket és egyéb felszereléseket is.
Hídfő.net.ru | PorosenkoPorosenko gyakran jár nyugaton - fegyvert kap és hitelt vesz fel.
Korábban kiszivárogtak információk arra vonatkozóan, hogy az antidemokratikus puccsal hatalomra jutott, majd nyugati szoftverrel megszavazott kormányt a nyugati országok fegyverrel látják el.
A donyecki sajtó szerint Dnyipropetrovszk, Zaporozsje és Harkov területén átmenetileg amiatt nem működtek a repterek, mert a NATO katonai gépei érkeztek oda. A "Novorosszija" oldal információi szerint 2014 december 13-án 22:30-kor két transzport érkezett az Egyesült Államokból. Két órával később két "Herkules" (Lockheed C-130 Hercules, az Egyesült Államok és a NATO országok által használt katonai szállító repülőgép) gépet is láttak elhagyni a területet, feltehetően ennyi időbe telt a kirakodás. A forrás szerint a rakomány jókora ládákban van, de azok tartalmáról semmit nem lehetett tudni. Az oldal arra is rámutatott, hogy Zaporozsje repterén november végén védelmi tornyok telepítésével voltak elfoglalva a kormányerők, korábban Harkov területén pedig NATO katonákat láttak, konkrétan mintegy 50 lengyel katonát. A szemtanúk elmondása alapján december 13-án az ukrán repterek lezárásával a légi irányítási szolgálat a hadsereg kérésének tett eleget.
A reptér alkalmazottai szerint egy Kijevből érkező telefonhívás után kellett mindent lezárniuk, és terrorista támadásra figyelmeztették őket. Az alkalmazottaknak emiatt nem volt feltűnő a katonák és katonai szállítmányok érkezése, mert azt valamiféle terrorellenes műveletnek gondolták. Az információ akkor jutott ki, amikor egyértelművé vált, hogy ezek nem ukrán gépek és nem ukrán katonák. A repterek határozatlan időre lettek lezárva, a civil légiközlekedést határozatlan időre szüneteltették, az utasokat pedig felszólították, hogy váltsák vissza a már megvett jegyeket és vásároljanak újat egy későbbi időpontban.
A hír most nyert hivatalos megerősítést. Igaz, a nyugati sajtóban nem is tagadják ezeket az információkat, inkább egyszerűen elhallgatják. Moszkva azonban már hivatalosan is kifejezésre juttatta: Oroszország felfegyverzi a Donyecki Népi Köztársaságot, ha a nyugati országok hivatalosan is megkezdik a fegyverszállítást Kijevnek. A kulcsszó itt a "hivatalosan", ugyanis nem-hivatalosan már március óta özönlik a NATO-haditechnika Ukranába.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/05/porosenko-elismerte-nato-katonai-gepek-es-fegyverszallitmanyok-erkezeset