A velencei vitorlásiskolát működtető állami cég kaphatja meg a fogyatékosok esélyegyenlőségére szánt jövő évi keret több mint a felét, 134,7 millió forintot. Azt nem tudni, mire költik majd, a cég ugyanis eddig titkolta gazdálkodási adatait.

L. Simon László egyik kedvenc velencei fejlesztése, pontosabban a beruházást vezénylő állami tulajdonú cég kaphatja meg a fogyatékosok esélyegyenlőségének támogatására szánt éves 257,3 millió forintos keretnek több mint a felét jövőre. Is. A költségvetéshez Kovács Sándor képviselő nyújtott be módosító indítványt a tárgyban, és ebből az is kiderül: a Pro Rekreatione Közhasznú Kft. az idén és tavaly is kapott támogatást a keretből. A módosító indítvány elfogadására nagy esély van, hiszen a kormány és a költségvetési bizottság is támogatja a változtatást. Ezzel bebetonozhatják a cég jövő évi 134,7 millió forintját. Annyit tudni azért korábbról: 2013-ban is ennyit kaptak.

Az állami tulajdonú cég 2011 óta működteti a Velencei-tavi Vízisportiskolát (VVSI), és ezen kívül 2,5 milliárdból fejleszt a tó partján (az összeg nagyobb része uniós forrás, 300 millió állami pénz a korábbi bejelentések szerint) – nyolc épületet, és két kikötőt újítanak fel az összegből. Az impozáns tervek egy télen-nyáron használható fejlesztő központról szólnak, amelyben a fogyatékosok integráltan sportolhatnak élsportolókkal, és hobbi sportolókkal is. Kérdés, miként: egyelőre ugyanis a VVSI profiljától eddig távol álló fogyatékos-ügy egy hosszabb leírásként jelenik meg, amelyben olyan célok jelennek meg, mint, hogy a központ „a társadalomba való integrálódást a lehető legnagyobb önállóság elérésével” kívánja biztosítani, és lehetővé szeretnék tenni, hogy „a fogyatékkal élők a teljes élethez szükséges ismeretek megszerzésével aktív életet élhessenek”.

A vitorláskikötőt és oktatócentrumot működtető szervezet korábbi profiljától eddig távol álló célok megvalósításáról kevesebbet tudni – annak ellenére is, hogy két éve ezen a címen kapják a százmillió feletti támogatást. Annyi a korábbi elmondásokból is biztos: a most felépülő szálló akadálymentes lesz, így kerekes-székesek is használni tudják majd – az egyéb részletek egyelőre azonban homályosak. A VVSI honlapján egyelőre annyiról számolnak be, hogy van egy olyan Kalóz kisvitorlásuk, amit mozgásukban korlátozottak is tudnak használni (A képek tanúsága szerint van egy olyan szék benne, ahol a menetiránynak háttal, bekötözve ülhetnek). Viszont számtalan részlet van arról, hogy az építkezés alatt is használható a kikötő, mennyibe kerül a kikötőhely-bérlés, a daruzás (ez esetben kit kell keresni), és a VVSI milyen sporteseményeket szervezett, szervez. A nyitólapon pedig az építkezés állásáról számolnak be, a legnagyobb esemény, hogy L. Simon László államtitkár nemrég személyesen is megtekintette a helyszínt.

Sajnos a honlap azonban továbbra is adós azzal, hogy az állami pénzek felhasználásáról elszámoljon. Az atlatszo.hu tavaly szeptemberben ugyan felhívta már arra a figyelmet, hogy a 2,5 milliárdos támogatásból építkező (és ezek szerint működésére további több mint százmilliós költségvetési összeget kapó) szervezet honlapja nem felel meg az előírásoknak. (Állami cégként szerepelnie kellene ott az üvegzseb menüpontnak, ahol különböző gazdálkodási adatokra derülne fény – például arra, kit bíztak meg az építkezéssel, milyen szerződéseket kötöttek, mennyit kapnak a vezetők, stb.) A cég ezt a hiányosságot azóta sem javította, igaz: az atlatszo közérdekű adatigénylésére sem adták meg az információkat, pedig az is kötelező lett volna.

Érdekes aláírás

A fogyatékosok esélyegyenlőségi támogatását nagyrészt lekötő tervezetet benyújtó Kovács Sándor első ciklusát tölti a Parlamentben, a szabolcsi Géberjén polgármestere volt 2010-ig, ezt követően a megyei önkormányzat alelnöke lett. Tevékenységi területe így távol esik a Velencei tótól, de szociális kérdésekkel foglalkozik, és az illetékes országgyűlési bizottságnak is tagja. A módosító indítványra láthatóan utólag írta rá a nevét, olybá tűnik, mintha más készítette volna el azt – hiszen más képviselők általában szépen géppel kiírják a nevüket az irományok alatt, ha ők benyújtanak valamit.
(vg.hu)