Hamenei ajatollah, Irán vezetője felszólította a haditengerészet tisztjeit, hogy javítsák a flotta harcképességét, függetlenül attól, hogy a jövőben hogyan alakul a politikai helyzet. "Tekintve, hogy az ellenség milyen mértékű befektetéseket hajt végre közvetlen a határaink mentén, fegyveres erőinknek folyamatosan javítaniuk kell harcképességüket, függetlenül az éppen aktuális politikai helyzettől."
Hdfő.net.ru | Hamenei ajatollah
Hétfőn egy órával a határidő lejárta előtt Irán és a nyugati hatalmak megállapodtak az atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások kiterjesztéséről. Irán, Németország és az ENSZ BT öt állandó tagja a tárgyalássorozat további 7 hónapos kiterjesztésében egyeztek meg, amiben egy március 1-ig megkötött általános jellegű megállapodást tűztek ki célul, majd a következő 3 hónapban a technikai részletek kidolgozását.
Hamanei ajatollah az iráni állami televízióban beszélve elmondta, hogy nem ellenzi a tárgyalások kiterjesztését, de Washington igen bonyolult tárgyalópartnernek bizonyul, követelőznek, és visszavonulnak a tárgyalásokból, hogy saját belpolitikai problémáikról elterelhessék a figyelmet. Az ajatollah szerint Washingtonnak egy nagy győzelemre van szüksége, hogy a külpolitikai sikerekkel a hazai problémákról elterelhesse a figyelmet. Ezek a belföldi problémák az ajatollah szerint Obama népszerűségvesztése a kongresszusban, valamint a Fergusonban folyamatban lévő zavargások.
Novemberben Irán és hat tárgyalópartnere megállapodtak arról, hogy Irán nem fokozza az atomprogramot és napi szinten beengedi a nemzetközi megfigyelőket. Cserébe a nyugati országok enyhítették a perzsa állam ellen hozott szankciók egy részét.
Az ajatollah nyilatkozatából azonban sejthető, hogy az iráni politikai elit további engedményeket fog adni a nyugati hatalmaknak, az ország függetlenségének fenntartása pedig kizárólag a katonai tényezőn fog múlni.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/01/irani-vezeto-az-usa-celja-hogy-elterelje-figyelmet-sajat-problemairol