Moldovában november 30-án országgyűlési választásokat tartottak, ami az eurázsiai átmenetet támogató szocialista és kommunista pártok vélhető győzelmével végződött. Ma reggeli adatok szerint a két párt együttesen megkapja az összes szavazat több mint 40%-át, tehát lehetőségük lenne egy relatív többséggel bíró koalíciós kormány megalakítására. Közel ugyanekkora támogatással bírnak a Brüsszel érdekeit képviselő pártok, így a következő napokban aktív tárgyalássorozat kezdődik meg, ami esetlegesen egy koalíciós kormány megalakulásával végződhet.
Az eredményeket egyelőre nem jelentették be hivatalosan, de a szavazás lezajlott, az ország megtette választását, a következő napokban már csak annak következménye fog kiderülni. Igor Dodon, a szocialista párt vezetője szerint a nyugatbarát pártoknak igen kellemetlen eredményt tartogatnak a végleges számok, és a választások eredménye mindenféleképpen elégedetlenkedésekhez fog vezetni, de az emberek többsége egy erős Oroszország mellett létező virágzó Moldovára szavazott, ezt minden párt tiszteletben kell tartsa. Mikor a pártvezető ezt a nyilatkozatot tette, azt egyelőre az exit poll alapján mondta, tehát még nem jelenthető ki bizonyossággal az eredmény.
Hídfő.net.ru | Igor DodonIgor Dodon, - az egyik lehetséges kormányfő
Dodon pártja magabiztosan támogatja az eurázsiai átmenetet, Moldova tagságát a Moszkva által alapított vámunióban és az Eurázsiai Gazdasági Unióban. Itt meg kell jegyezni, hogy a nyugat felé lekötelezett szociológusok aktív diskurzust tartottak a választásokat megelőzően, és alig 2%-ra becsülték annak a pártnak a támogatottságát, ami most kormányt alakíthat (közvetlen a választások előtt már 10%-ot mondtak). Ez nem egy meglepő dolog, a szociológiában ismertek a tömeg véleményalkotásának mechanizmusai, és egy alapvető összefüggés, hogy a választópolgárok mintegy kétharmada ahhoz igazítja a véleményét, ami általánosan elfogadott (Solomon Asch féle kísérletek nyomán), - az információs társadalomban; amit a tömegmédia általánosan elfogadottnak állít be. Moldovában ennek az aktív közéleti diskurzusnak az volt a célja, hogy a választópolgárok támogatását az európai integráció irányába terelje. Értelemszerűen, ha az eurázsiai átmenet támogatói nyerik a választást, választási csalásról lesz szó. Ha az európai integráció támogatói nyernek, akkor is választási csalásról lesz szó, mert az országban egy éles külpolitikai törésvonal van.
A választások idején történt másik csavar, hogy az eurázsiai átmenetet támogató egyik kis párt, a Patria ki lett zárva a választásokon részvételből, mivel külföldi támogatásokat kaptak. Hogy melyik párt nem kap bizonyíthatatlan módon külföldi támogatást, arról lehetne vitát nyitni, mindenesetre tény, hogy a Patria kizárásával a nyugati és keleti orientáltságú pártok eredményei kiegyenlítettek, tehát meglehet, hogy éppen a Patria kizárása miatt fog az utolsó pillanatban nyugatbarát koalíciós kormány alakulni.
A tárgyalási folyamatot elsősorban a kommunisták helyezkedése fogja meghatározni. Általánosságban véve a párt támogatja az eurázsiai vámuniós tagságot, de korábban több képviselőjük is átigazolt a nyugati koalícióhoz, így a végső eredmény kiszámíthatatlannak tűnik. Ma reggeli hírek alapján annyi még tudható, hogy mivel a pártok az elektronikus szavazatszámláló-rendszer hibájára hivatkoztak, a szavazatokat kézzel újra fogják számolni.
Bárhogy is alakuljon a végeredmény, az éles törésvonal miatt borítékolható, hogy az ellenzék választási csalásra fog hivatkozni, és tömeges kormányellenes tüntetések kezdődnek majd.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/01/moldovaban-kezdodik-az-eurazsiai-atmenet