pizza-order-eyes
A Pizza Hut étteremlánc egy új interaktív rendelés felvételi rendszert vezet be, ami a vendégek szemmozgása alapján határozza meg, hogy ki mit kér a pizzájára.
A „jövő étkezéseként” beharangozott automata rendelés felvételi rendszer a cég szerint a „világ első tudatalatti menüje”, amivel reményeik szerint újraértelmezhetik az étteremlátogatási szokásokat.
A svéd Tobii Technologies által kifejlesztett különös újítás a vásárló retinája alapján kalibrálja magát, követi a szemek mozgását és egy algoritmus alapján javaslatot tesz a tökéletes rendelésre.
A négy lépésből álló folyamat elején a program megkéri a vendéget, hogy véletlenszerű sorrendben nézzen rá négy különböző karikára és ezzel a vendég retinájához kalibrálja magát.
A szemmozgást a kijelzőn található apró jelzések segítségével követik.
Ezt követően a szoftver, a logó mozgatásával és méretének változtatásával meghatározza, hogy mit néz a felhasználó. Az utolsó lépésben a kijelzőn látható 20 feltét 3 másodpercig tartó áttekintése közben megállapítja, hogy a felhasználó mire figyel fel leginkább, az algoritmus pedig beazonosítja a tökéletes pizzát.
Felületesen szemlélve az alkalmazás ártalmatlannak tűnhet, a figyelmesebb vacsoravendégek azonban már most az orwelli rendőrállamhoz hasonlítják a rendszert, aminek bevezetését egyáltalán nem látják megalapozottnak.
„Ez pontosan az a rendszer, amit idővel majd a gondolatrendőrség használhat a gondolatbűnözők lefülelésére,” írja Greg Gallacci a Youtube videó alatti hozzászólásokban. „Jön majd egy okos pszichológus, aki kitalálja, hogy vannak „jó” meg „rossz” képek és, aki túl sokáig nézi a rosszat, az veszélyt jelent a társadalomra nézve.”
Nincs ez így jól. Az ilyen ártalmatlannak tűnő alkalmazásokkal széles körben hozzászoktatják az embereket a jövő tolakodó technológiáihoz.
Egy másik Youtube hozzászóló pedig azt írta, hogy „Nem hiszem el, hogy már a pizza is orwelli!”
Azzal, hogy az ember megengedi a Pizza Hut-nak, hogy leolvassa a retináját, a rendelés mellett egyebeket is leadhat a cégnek.
A szem mozgásával kapcsolatos kutatások például lehetővé tették, hogy ma már értelmezni tudják az emberi érzelmeket vagy képesek diagnosztizálni bizonyos betegségeket a retina, a szem mozgásmintáinak és a pupillatágulás tanulmányozásával, egészen új dimenziót adva a kizsákmányolható területekhez.
Lehet, hogy hamarosan a rendelésfelvétel már így fog lezajlani: „Fáradtnak néz ki. Szeretne egy kólát is hozzáadni a rendeléséhez, hogy kicsit felfrissüljön?”
Mellesleg a Tobii Technology azon cégek egyike, amelyik az autós szemérzékelő rendszerek kifejlesztésén dolgozik, hogy „megoldást” találjon az álmos vezetők okozta balesetek ellen.
A helyzet azonban, hogy legyen szó éttermi vagy autós felhasználásról, az ilyen technológiák Nagytestvér mindent látó panoptikonjának eszközeit erősítik.

Forrás: Infowars.com
http://idokjelei.hu/2014/12/tudatalatti-pizza-rendeles-retina-leolvasassal-a-pizza-hut-nal/