Tél Tábornok hadai lerohanták Maradék – Ukrajna fővárosát! Kijevet úgy belepte a hó, mint Moszkvát. Így szokott ez lenni télidőben. De hát ezzel a dologgal évszázadok alatt megtanultak együtt élni mind Moszkvában, mind pedig Kijevben. (Meg a világ sok helyén.)
sznyeg
De most ez a tél Kijevben kissé másabb lesz, mint amit megszoktak eddig a városlakók. Mert ha esni kezdett a hó – megjelentek rögvest a hóeltakarítók. “La navigare ecce est – Hajózni pedig muszály” – jelmondattal eltakarították többé – kevésbé a lehullott hómennyiséget. Annyira mindenképpen, hogy a közlekedés ha nem is zavartalan volt, de működött.
Mára virradóan éjfél után érkezett meg Genyeral Zima felderítő csapata Moszkva felől. Úgy le nyűgözték ezek az előőrsök Kijevet, hogy Maradék – Ukrajna fővárosa belebénult a látványba. Pedig csak alig tizenöt centi hó esett, szél se fújt, és még csak hideg sincs!
De Kijev lebénult! Klicsko helytartó tajtékzik, és már – már azzal fenyegeti vacogó nyaloncait, hogy ő maga lesz kénytelen hólapátot ragadni! No nem azért hogy havat takarítson, hanem tehetetlen udvaroncainak hátán – fején verje szét azt a lapátot. De hát attól még a hókotrók nem indulnak be! Hiába Klicsko városházi bömbölése, üzemanyag kéne a masinákba! Nyaloncai vizelete még nem bírja a motorokat működésre. (Van némi gond az oktánszámmal!)
Szóval beköszöntött a tél Kijevbe! Máskor örültek az emberek az ilyesminek. Még hógolyóztak is. De utána hazamentek a meleg lakásba, főztek egy jó forró teát, lezuhanyoztak egy forró tus alatt, aztán olvasgattak, televíziót néztek, stb.
Most hó van! Meg lesz! Meg hideg. Meg még hidegebb lesz! (Genyeral Maroz csapatai is közelítenek Kijevhez!)
De nincs működő hóeke, nincs gáz, nincs szén, nincs villany! Csak a hólepte, sötét, fagyos, európai nagyváros!
A kijevi televíziókban egymást érik a majdani megemlékező műsorok! (Mondjuk nem mindenki láthatja a szakasdzos áramkorlátozások miatt, de majd elmesélik egymásnak a kijeviek a látottakat. A munkahelyeken! Már akinek van. Meg aki eljut a munkahelyére a nagy hóban.)

https://balrad.wordpress.com/2014/12/01/genyeral-zima-v-kijeve-tel-tabornok-kijevben/