Donald Tusk, az Európai Tanács hétfőn hivatalba lépett új elnöke első munkanapjait az atlantista érdekegyeztetés jegyében tötötte. Telefonmegbeszélést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, és ennek során - Tusk közlése szerint - egyetértettek abban, hogy Oroszországnak ki kell vonulnia Kelet-Ukrajnából. Moszkvának be kell szüntetnie katonák és felszerelés eljuttatását a térségbe, lehetővé kell tennie az ukrán-orosz határ hatékony ellenőrzését, és segítenie kell az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (az EBESZ-t) küldetése teljesítésében - hangoztatta az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő testület új, lengyel elnöke az amerikai elnökkel folytatott beszélgetése után.

Minden túszul ejtett személyt szabadon kell engedni Ukrajnában - tette hozzá Tusk, aki szerint az EU és az Egyesült Államok továbbra is szorosan együttműködik egymással, egyfelől az oroszokat sújtó szankciók tekintetében, másfelől Ukrajna pénzügyi megsegítését illetően - a hazugság így fordítja, de ugye mi tudjuk ez mit jelent az igazság nyelvén.
Donald Tusk és Barack Obama brüsszeli tájékoztatás szerint álságos eszmecserét folytatott az EU és a NATO együttműködésének javításáról is, és kölcsönösen megerősítették elkötelezettségüket a transzatlanti(sta) kapcsolatok mellett. Megvitatták a tervezett EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás ügyét, és egyetértettek abban, hogy itt nem csupán szabadkereskedelemről van szó, hanem a geopolitikai partnerségről is.


Gölöncsér Miklós