Beppe Grillo, az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetője előterjesztette javaslatát az Európai Parlamentben, miszerint Olaszország kilépne az euróövezetből és visszatérne a líra használatához. Olaszország alkotmánya a mai napig azt írja elő, hogy csak a kormány vállalhat felelősséget a valutáért, tehát a pénznyomást Olaszországnak állami szinten kell felügyelnie, és a pénznyomás nemzetközi vagy nemzetfeletti szervezet kezébe adása alkotmányellenes. Jogi értelemben Olaszország a mai napig alkotmányellenesen része az euróövezetnek, mivel Róma kizárólagos joga a pénznyomás, de az ma már nem az ország területén történik és Rómának szinte semmilyen ellenőrzése nincs felette.
Hídfő.net.ru | Beppe GrilloBeppe Grillo, az olasz részvételi demokrácia kezdeményezés vezetője
Grillo szerint a jelenlegi gazdasági helyzeten javítani lehetne a valuta leértékelésével, de ezt nem tudják megtenni, mivel 2002 óta az európai közös valutát használják, és arra egyrészt nincs kellő ráhatásuk, másrészt, ha lenne is befolyásuk rá, Európa más részein egészen más hatást váltana ki az az intézkedés, ami Olaszországban a megélhetési viszonyok javulásához vezetne. Logikus, hogy Olaszországnak saját nemzeti valutára van szüksége, vagyis el kell hagynia az euróövezetet. A javasolt projekt szerint 2015 decemberéig keresztülvinnék az ehhez szükséges változtatásokat az olasz parlamentben, és addigra visszatérhetnek a líra használatához.
A mozgalom elmondása szerint az euró bevezetése általánosságban véve negatív hatással volt a megélhetésre, a hétköznapi életet nehezebbé és drágábbá tette, miközben az államadósság is kezelhetetlenné vált miatta, a kis- és középvállalkozások pedig tömegével mennek csődbe. Az euró további megtartása a bérek további csökkenéséhez, vállalkozások tömeges megszűnéséhez, a munkanélküliség robbanásához vezethet.
Az olasz alkotmány 117. cikkelye azonban előírja, hogy a pénznyomás felett csakis Róma gyakorolhat ellenőrzést, tehát a Brüsszel kezében központosuló pénznyomás a tagállam alkotmányával ellentétes. Ha Brüsszel nyomást gyakorolna Rómára, hogy az tartsa fenn az euró használatát, az a tagállam alkotmányának semmibevételét jelenti.
Az Öt Csillag Mozgalom egy 2009-ben indított politikai párt Olaszországban, ami a részvételi demokráciát, az állampolgárok bevonásával történő közvetlen törvényhozást népszerűsíti. A 2014-es EP-választásokon a szavazatok 21,15%-át szerezték meg, és 17 képviselőt delegáltak az Európai Parlamentbe.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/01/olaszorszag-2015-ben-kilepne-az-euroovezetbol