2014. december 1., hétfő

Ukrajnában korlátozzák az áramellátást

Hídfő.net.ru | Ukrajna sötétben
Az Ukrenergo állami energiavállalat ma bejelentette, hogy sürgősségi korlátozásokat vezet be minden ukrán energetikai cégnél, hogy biztosítsák az ország áramellátásának stabilitását. Az ITAR-TASS hírügynökség szerint a korlátozások célja, hogy "garantálják Ukrajna energiahálózatának stabilitását az áramtermelés és felhasználás közti egyensúly megbomlása közepette."
Korábban Jurij Zjukov helyettes energia- és szénipari miniszter bejelentette, hogy Ukrajna nem rendelkezik a tél átvészeléséhez szükséges 3,1 millió tonna szénnel, ami az ország áramellátásának több mint 40%-át biztosító széntüzelésű hőerőművek működtetéséhez nélkülözhetetlen lenne. November 19-én reggel két hőerőművet már leállítottak, mert több napja szén nélkül maradtak és nem volt biztosított a további működés. Zjukov akkori nyilatkozata szerint a Zmiev hőerőmű széntartaléka alig 30 ezer tonna, ami már csak néhány napra lett volna elegendő.
Az ukrán kormány Dél-Afrikából próbált szenet vásárolni, miután a Donyecki Népi Köztársaság bejelentette, hogy csak abban az esetben indítják újra a szénszállítást, ha Kijev felhagy minden ellenséges tevékenységgel az Ukrajnától elszakadó köztársaság területén. Kijev válaszként újabb katonai offenzívát indított, melynek célja a délkeleti bányaterületek visszaszerzése.
Oroszország november végén jelezte, hogy készen áll szenet eladni Ukrajnának, azonban ez csak előrefizetéses rendszer alapján történhet meg. Kijev azonban egyelőre az orosz gázszállításért sem fizet, az ITAR-TASS mai híre szerint az ukránok még nem küldték a megrendelt gázmennyiség árát. Így elképzelhető, hogy napokon belül nem csak az elektromos hálózattal, de a fűtéssel is gondok lesznek egész Ukrajnában.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/01/ukrajnaban-korlatozzak-az-aramellatast

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése